Tudi v slovenjgraški bolnišnici kadrovska kriza

Danes so iz Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani sporočili, da bodo morali zaradi pomanjkanja delavcev zdravstvene nege na približno 40 posteljah omejiti sprejem bolnikov.   Do konca septembra so v UKC Ljubljana zabeležili 240 odhodov in 167 prihodov negovalnega kadra, ta razlika med prihodi in odhodi pa je privedla do tako kritičnega pomanjkanja in posledično do omejevanja sprejema bolnikov.

Tudi na Koroškem imajo v regijski bolnišnici v Slovenj Gradcu že nekaj časa težave z zaposlenimi v zdravstveni negi, posebej je ta problem pereč v zadnjih dveh letih. V bolnišnici si prizadevajo to pomanjkanje nadomeščati, vendar jim to vedno ne uspeva, vendar z napori in prerazporejanjem lahko zagotavljajo tako zdravstveno oskrbo, da jim ni treba posegati po tako skrajnih ukrepih kot v ljubljanskem UKC. Bližina avstrijske meje in zaposlovanje tega kadra v Avstriji pa je eden od razlogov za velik primanjkljaj teh delavcev. Plača preko meje je kajpak bistveno višja.

Zato imajo v slovenjgraški bolnišnici domala stalne razpise za delovna mesta. Tačas iščejo devet srednjih medicinskih sester v negovalni enoti, tri bolničarje v urgentni in operacijski ter intenzivni terapiji, tri diplomirane medicinske sestre v negovalni enoti, po eno diplomirano sestro v urgentni dejavnosti in negovalni enoti, enega farmacevtskega tehnika in enega zdravstvenega  administratorja.  Skupno torej 19 novih zaposlitev.