“Trenutno zelo uživam v svojem delu”

Odbojkarski klub Fužinar v zadnjih dveh letih doživlja nov preporod, tako pri članih kot mladinskih kategorijah. Eden najzaslužnejših za to je prav gotovo bivši igralec Mitja Jež, ki je bil v zadnjih sezonah nekaj let pomočnik trenerja pri članih, v letošnji sezoni pa je v vlogi statistika. Pri mlajših kategorijah je trener kadetov, mladincev, starejših dečkov. Od leta 2012 deluje tudi v programih Nacionalnih panožnih športnih šol, je pa tudi trener reprezentance Slovenije U17. Skratka vrhunski trener, ki si ga vsak klub lahko samo želi v svojih vrstah.

 

E-Koroška:  V zadnjem obdobju beležijo odbojkarji Fužinarja odlične rezultate, tako v članski kot mladinski konkurenci. Verjetno ste zelo zadovoljni?
Jež: Trenutno imamo v klubu res odlično vzdušje v vseh ekipah. V vseh kategorijah se trenira zelo kvalitetno, vse pohvale gredo trenerjem in seveda igralcem. Od najmlajših pa vse do članov, ki res vestno in odgovorno trenirajo, rezultati pa so nekako logična posledica tega. Za nameček pa imamo praktično v vsaki kategoriji zelo nadarjene posameznike, ki imajo potencial tudi za kariere profesionalnih športnikov. A do tja je še dolga in trnova pot, uspeh v športu pa nikoli ni garantiran.

E-Koroška: Vi ste dejavni tako pri članski ekipi kot tudi pri mladih selekcijah. Kako poteka vaše delo?
Jež: Ja, tako je praktično od mojega prihoda v klub leta 2010. Do leta 2020 sem bil v klubu aktiven igralec v članski ekipi in hkrati tudi trener v mlajših kategorijah. Od leta 2012 delujem v programih Nacionalnih panožnih športnih šol, moje delo pa je vezano na mlajše kategorije pri OK Fužinar ter na reprezentančne selekcije. V letošnjem letu sem opravljal vlogo selektorja slovenske U17 reprezentance, v prejšnjih letih pa sem deloval kot pomočnik v različnih starostnih skupinah od U17 pa vse do U20. Vsa leta pa sem pri OK Fužinar trener kadetov in mladincev, zadnja 4 leta tudi trener starejših dečkov, vseskozi pa sem na različne načine povezan tudi s člansko ekipo.

E-Koroška: Mlade kategorije Fužinarja so v lanski sezoni osvojile kar tri naslove državnih prvakov, kar je gotovo plod odličnega trenerskega dela. Kako vam je to uspelo?
Jež: Državne naslove smo osvojili v kategorijah male odbojke U13, starejših dečkov U15 in tudi kadetov U17! Generacija dečkov, ki je sedaj prestopila v kadetsko kategorijo, je res izjemna, fantje na slovenskih parketih niso izgubili tekme že več kot dve leti. V mali odbojki in kadetih pa so si naslove priborili po odličnih igrah v finalu, kjer sta obe selekciji prikazali najboljšo igro sezone in na koncu zasluženo, a prigarano osvojili državne naslove. Moram pa omeniti tudi, da smo naše najboljše generacije dopolnili tudi z igralci iz regije in tudi širše, tako da so rezultati plod načrtnega dela preteklih let in tudi sodelovanja z okoliškimi klubi. Moram pa omeniti še uvrstitev na finalni turnir mladincev, kjer smo na koncu osvojili 4. mesto, kar je bil glede na zelo močno konkurenco odličen rezultat. Lanska sezona je bila najuspešnejša sezona v bogati zgodovini kluba.

E-Koroška: Lahko te rezultate ponovite tudi letos?
Jež: Tudi letos smo v samem vrhu v treh od štirih kategorij. Ekipa male odbojke je letos za sam vrh še premlada, saj se je delo v tej kategoriji začelo s povsem novo skupino fantov. A trener Ožbalt Zmagaj tu opravlja izjemno delo, zato bo tudi ta generacija hitro napredovala in bo kmalu konkurenčna za sam vrh. Trenerju Zmagaju letos pomaga tudi Blaž Libnik in je za najmlajše res odlično poskrbljeno. Tudi v kategoriji starejših dečkov imamo povsem novo generacijo, ki bo skupaj še prihodnje leto. Trenutno sicer zasedamo 3. mesto v 1. ligi, a imamo zelo močno konkurenco in bo do konca sezone potrebno še napredovati v igri, da bi bili konkurenčni za sam vrh. V kategoriji kadetov imamo izjemno ekipo, zato ciljamo na sam vrh. Skoraj celotna postava ekipe so člani reprezentance U18. A do vrhunca sezone in pred dosego cilja je še dolga pot, potrebno bo izpiliti še veliko tehnično taktičnih napak v naši igri. Tudi mladinska ekipa je konkurenčna za sam vrh, kljub temu, da so fantje od konkurence mlajši v povprečju vsaj 2 leti. V obeh omenjenih kategorijah trenutno zasedamo 1. mesti v mladinski in kadetski 1. ligi, tako da lahko prvi del sezone v mlajših kategorijam ocenim kot uspešen.

E-Koroška:  Včeraj vam je uspelo senzacionalno izločiti vodilno ekipo 1B lige iz tekmovanja za Pokal Slovenije. Kako vam je uspelo presenetiti?
Jež: Včeraj nam je res uspela misija nemogoče. Ekipo Fužinar mladi sicer zastopa naša kadetska ekipa s tremi mladinci, a je to lahko zavajajoč podatek. Celotna postava so namreč člani reprezentance Slovenije U18, eden po novem tudi član selekcije U20. Kljub mladosti gre za dobro sestavljeno ekipo, ki je včeraj zrelostni izpit opravila z odliko, saj so tekmo odigrali na zelo visokem nivoju, v samih končnicah pa delovali zelo mirno in preudarno. Karakter ekipe je res fenomenalen, kar so velikokrat že potrdili na odločilnih tekmah mlajših kategorij, tokrat so to dokazali še na članskem nivoju in se niso ustrašili renomiranega nasprotnika. Čestitam mojim varovancem in jim želim, da bi še naprej tako uživali v odbojki. Samo nebo je meja za vas!

E-Koroška: Že nekaj časa ste pomočnik prvega trenerja pri članih. Bili ste zraven ob ponovno uvrstitvi v 1.A ligo. Kakšni so bili občutki po odločilni kvalifikacijski tekmi s Krko?
Jež: V tisti sezoni sem bil pomočnik trenerja Veličkovića, ko nam je uspel preboj v 1A ligo. Občutki so bili izjemni. Predvsem zadnja domača zmaga na odločilni tekmi pred nabito polno tribuno je nekaj, kar se na Ravnah ni zgodilo že vsaj 20 let. Dvorana je res pokala po šivih, tekmo si je ogledalo okoli 600 gledalcev, ki so nas ponesli do zmage v samih izdihljajih tekme. V lanski in tudi letošnji sezoni pa v članski ekipi delujem bolj iz ozadja, opravljam namreč vlogo statistika ekipa, ki je v večini ekip tudi na nek način pomočnik trenerja. Statistična analiza tekem je namreč v zadnjem desetletju postala nepogrešljiv spremljevalec odbojke.

E-Koroška: Tudi lanska sezona je bila uspešna, uspeli ste zadržati status prvoligaša. Bilo je kar težko?
Jež: Lanska sezone je bila zelo težka, v ekipi ni bilo tiste prave kemije in potek sezone je bil samo posledica tega. A na koncu vsem akterjem pohvale in čestitke, da so kljub vsem težavam klubu priigrali obstanek med elito slovenske odbojke, kar je na koncu najbolj pomembno.

E-Koroška: Letos ste zelo dobro štartali v prvenstvo, obstanek ni več pod vprašajem. Kako ocenjujete sezono do sedaj?
Jež: Letošnje kadrovanje se je izkazalo za zadetek v polno. Začne se pri trenerju Aljoši Jemcu, ki je v ekipo vnesel prepotrebno svežino in hkrati dvignil nivo strokovnega dela v članski ekipi. Tudi igralske spremembe so se izkazale za odlične, saj je ekipa letos zelo homogena. Pohvaliti moram prav vse igralce in oba trenerja članske ekipe, ki so zaslužni za preboj v ligo za prvaka, kjer nastopa najboljših šest ekip v Sloveniji. Tisti osnovni cilj je že dosežen, tako da lahko že sedaj sezono ocenimo kot uspešno. A ekipa je še vedno lačna zmag, tako da bo do konca sezone še zanimivo.

E-Fužinar: Dolgo časa ste sodelovali s trenerjem Bogdanom Veličkovićem, ki je šest let vodil Fužinarja. Kako bi opisali vajino sodelovanje?
Jež: Z »Boco« smo se zelo hitro ujeli, z vsemi v klubu je bil v zelo dobrih odnosih. Sprva sva sodelovala kot trener in igralec, na tekmah mlajših kategorij pa je bil na klopi v vlogi mojega pomočnika, to vlogo sem potem jaz opravljal v članski ekipi po koncu moje igralske kariere. Najino sodelovanje je bilo vselej zelo korektno.

E-Koroška:  Sedaj ste pomočnik trenerju Aljoši Jemcu, ki je poleti nasledil Bogdana Veličkovića. Kakšen je vajin odnos?
Jež: Gre za velikega profesionalca in vidi se, da je deloval v enem izmed najbolje organiziranih klubov v Sloveniji, pri kamniškemu Calcit Volleyu. Pred sezono sva bila veliko v navezi glede sestave ekipe, med sezono pa smo vsakodnevno skupaj v dvorani in sodelujemo pri organizaciji ter usklajevanju treningov. Vedno pa se najde še kakšna stvar, ki jo dodobra predebatirava. Pomočnik trenerja Jemca je v letošnji sezoni Žiga Hribernik, ki je v letos opravil vsa izobraževanja za trenersko licenco, še lani pa je bil igralec članske ekipe. Sam tudi letos opravljam vlogo statistika v članski ekipi.

E-Koroška:  Katerega trenerja v svetovnem merilu na splošno najbolj cenite?
Jež: Dobro vprašanje. Veliko je trenerjev, ki res obvladajo posel, zato bi težko izpostavil enega samega. Sam nekega direktnega stika z delom vrhunskih trenerjev v tujih ligah nimam, se pa dober glas o vrhunskih trenerjih hitro širi. Enega od teh imamo trenutno na čelu moške članske reprezentance, to je romunski strokovnjak Gheorghe Cretu. Imam pa željo, da bi kdaj kakšen teden preživel z eno od tujih profesionalnih ekip in tudi na najvišjem nivoju spoznal načine dela najboljših trenerjev.

E-Koroška:  Tudi odbojkarska reprezentanca Slovenije je v zadnjih desetih letih v svetovnem vrhu, dosega izredne uspehe. Kaj je temu razlog?
Jež: Večina nosilcev igre v naši reprezentanci, vključno z obema Korošcema, je skupaj že vrsto let in to je velika prednost. Tudi mlajši igralci so v zadnjih letih zelo napredovali in posledično imamo res vrhunsko reprezentanco. Želim si, da bi fantom uspel preboj na Olimpijske igre, ki bi bile češnja na torti vseh uspehov članske reprezentance

E-Koroška: Kot dobra poteza se je izkazalo to, da je na prvi trener tujec. Kaj je po vaše glavna prednost tujega trenerja na klopi reprezentance?
Jež: V Sloveniji imamo veliko odličnih trenerjev. A igralci članske reprezentance povečini vsi igrajo v tujini in tam delajo z najboljšimi trenerji, njihovo delo bolje poznajo in tako imajo ti posledično večje možnosti za opravljanje vloge selektorja Slovenije, saj so pri reprezentantih bolje zapisani.

E-Koroška: Kakšne so vaše trenerske ambicije, se v prihodnosti bolj vidite kot trener članov ali mladinskih ekip?
Jež: Ne bom rekel, da nimam ambicij vodenja članskih ekip, nekaj zanimivih priložnosti je že bilo, a me zaenkrat še niso premamile. Trenutno zelo uživam v svojem delu. Na Ravnah imamo res odlične generacije in grem z užitkom v dvorano, saj pri igralcih vidim željo po napredku praktično vsak dan. Tudi preplet klubskega in reprezentančnega dela je razgiban, velikokrat naporen, imam pa zato vsak dan priložnost delati s talentiranimi posamezniki in skupinami. Veseli me, da sem jim lahko podpora na poti do športnega napredka in konec koncev tudi odraščanja. Zelo pomemben je tudi vzgojni vidik delovanja trenerja mlajših kategorij, ni pomemben samo športni razvoj, včasih je še bolj pomembna človeška plat vzgoje športnikov, na katero imamo tudi trenerji velik vpliv.