Trend okužb med prebivalci se je ponovno obrnil navzgor, število okužb se ne zmanjšuje kot so načrtovali!

Piše: Sara Rančigaj

Po besedah direktorja NIJZ Milana Kreka se je trend števila okužb ponovno začel obračati navzgor in ne pada tako, kot so sprva pričakovali. Po drugi strani se je drastično znižalo število umrlih v DSO, kar pripisujejo v veliki meri učinkovitosti cepljenja. Krek zavrača medijske pritiske o najvišjem število smrti v Sloveniji, kot kažejo javni podatki imamo v zadnjih dneh celo eno najnižjih smrtnosti v Evropi. Trenutno se situacija po številu okužb zaostruje v Obalno-Kraški regiji, zato minister za notranje zadeve ta vikend odsvetuje obisk obale.

V Sloveniji so v četrtek s 4484 PCR testi potrdili 912 okužb z novim koronavirusom, so pojasnili na novinarski. Delež pozitivnih testov je tako znašal 20,3 odstotka. Hospitaliziranih je bilo 529 covid-19 bolnikov, 95 jih je potrebovalo intenzivno nego. Gre za najnižje število pacientov, ki potrebujejo intenzivno terapijo, po 28. oktobru. V domačo oskrbo so odpustili 42 oseb, 14 jih je umrlo.

Direktor NIJZ Milan Krek je dejal, da se je v zadnjih dneh je trend okužb zopet obrnil navzgor. Tudi 14-dnevna in 7-dnevna incidenca ne padata, kar pomeni, da se število novih okužb ne zmanjšuje tako, kot smo načrtovali. “Najslabše stanje je v Obalno-kraški regiji, ki meji na Furlanijo – Julijsko krajino, kjer imajo po včerajšnjih podatkih 25 odstotkov britanskega seva, kar je krepko več kot pri nas. Hipotetično je britanski sev lahko prešel tudi na obalno območje,” je še pojasnil. Sedemdnevno povprečje na novo potrjenih okužb je 764.

Več preberite TUKAJ.