‘To je zgodovinski uspeh ne le zame, pač pa za slovensko narodno skupnost kot celoto’

Na nedavnih deželnozborskih volitvah na avstrijskem Koroškem je bil v Deželni zbor izvoljen tudi koroški Slovenec Franc Jožef Smrtnik. Kandidiral je na listi Team Kärnten-Koroška, ki je na teh volitvah dosegla zelo dober rezultat. Franc Jožef Smrtnik je dolga leta opravljal funkcijo župana Občine Železna Kapla, kjer je sedaj podžupan. Znan je tudi kot član pevskega Kvinteta bratov Smrtnik. Tema pogovora, ki si ga lahko preberete v nadaljevanju, so bile deželnozborske volitve.

 

E-Koroška: Prejšnji mesec ste bili izvoljeni v deželni zbor Koroške. Kaj vam ta izvolitev pomeni?

Smrtnik: Nočem biti preveč patetičen, pa vendarle je to zgodovinski uspeh ne le zame, pač pa za slovensko narodno skupnost kot celoto. Morate vedeti, da so na Koroškem leta 1976 spremenili volilni zakon tako, da so dvojezično ozemlje razkosali na 4 dele in s tem onemogočili samostojni listi koroških Slovencev vstop v deželni zbor. Še danes velja ta zakon, ki so ga omilili le v toliko, da so uvedli 5 % klavzulo. Ta pa kljub temu pomeni, da rabiš približno med 16.000 – 20.000 glasov za vstop v deželni zbor. Če bi denimo vsi zavedni Slovenci volili tako listo, bi kljub temu ne presegli 10.000 glasov. Toliko bolj je pomembno to partnerstvo s Team Kärnten-Koroška, ki nam je omogočilo ta mandat.

E-Koroška: Kandidirali ste na listi Team Kärnten oziroma Team Köfer. Kako je prišlo do sodelovanja med vami?

Smrtnik: Kot sem dejal, kot zagovornika samostojne politike me je skrbelo, da bi koroški Slovenci na deželnem nivoju ostali brez predstavnika. Samostojen nastop pod danimi pogoji je kot opisano neizgleden, zato sva predvsem z bratom Vladimirjem že kmalu resno začela razmišljati o možnih alternativah. Na pobudo Vladimirja smo se potem odločili za zelo neobvezen prvi pogovor z Gerhardom Köferjem, lani poleti. Temu pogovoru so sledili še drugi. Köfer je bil vseskozi zelo konstruktiven, pripravljen za resen dialog in za zelo konkretno sodelovanje.

E-Koroška:  Ste bili presenečeni, ko vas je Gerhard Köfer postavil kar na četrto mesto na listi?

Smrtnik: O kvaliteti pogovorov in dogovorov govori, da se o mestu na listi nismo pogovarjali. Govorili smo o vsebinah, o splošni politični situaciji v deželi, kako lahko dosežemo dober rezultat. Tudi odločitev o tem, kdo od naju, brat Vladimir ali jaz naj bi šel na izgledno mesto na listi je prepustil Gerhard Köfer nama. Po nekem premisleku sva mu predlagala, da bom to jaz, kot zgodovinsko prvi župan samostojne politike. Tudi takrat, ko sva mu predlagala, kdo bo od naju na listi, še ni bilo jasno, katero mesto bomo dobili. Šele tik pred vložitvijo liste je ožji gremij Team Kärnten na predlog Köferja odločil, da dobim izgledno četrto mesto na deželni listi.

E-Koroška: Kaj menite o Köferju, sedaj ko ste ga bolje spoznali?

Smrtnik: Da dosežeš rezultate, ki jih dosega Köfer, to pa z neodvisno listo, brez matične stranke na zveznem nivoju, moraš biti velik politični talent in moraš imeti močno karizmo. Oboje za Köferja velja. Medtem pa sva postala še zelo dobra prijatelja, kar je tudi važno pri političnem delovanju. Veseli me, da je tudi odprt za naša vprašanja in pripravljen prisluhniti. To sodelovanje je po moji oceni osnovano tako, da utegne postati dolgoročno zelo pomembno tudi iz vidika naše narodne skupnosti.

E-Koroška: Kako ste na splošno zadovoljni z rezultatom liste?

Smrtnik: Izjemno. Rezultat je pozitivno presenečenje. 10 % je za koroške razmere ogromno. Če pomislite, da Zeleni dobijo 4 % ali NEOS 2,5 %, to pa z visokimi denarnimi vložki, je 10 % izjemen dosežek. Posebej me pa veseli, da smo solidno odrezali tudi na dvojezičnem ozemlju, bistveno bolje kot denimo Zeleni, ki so jih pa podpirali, to moram priznati, vidni predstavniki narodne skupnosti. Vendar, baza narodne skupnosti, torej navadni ljudje na podeželju, niso sledili neformalnemu priporočilu političnih predstavnikov koroških Slovencev. Sam sem z zelo skromno ekipo pomagačev dosegel kar lepe rezultate. Potenciala za še boljše rezultate na dvojezičnem ozemlju pa je še kar nekaj.

E-Koroška:  Se pravi, v prihodnosti je možno doseči še boljši rezultat, se morda na deželni ravni celo približati velikim socialdemokratom SPÖ, ljudski stranki ÖVP in svobodnjakom FPÖ?

Smrtnik: Če denimo vidimo vsepovsod v Avstriji, da sistemske stranke, to so pri nas socialdemokrati in ljudska stranka zgubljajo, smatram, da je v gibanjih kot je naše mnogo potenciala. Treba je le zasesti pravilne teme, ki žulijo ljudi in politiko simpatično ter enostavno komunicirati. Če to uspe, je možno zelo veliko.

E-Koroška: Na volitvah je kandidirala tudi koroška Slovenka, poslanka državnega zbora Avstrije Olga Voglauer. Njej preboj v deželni zbor ni uspel. Sta se po volitvah pogovarjala, zakaj menite, da tudi njej ni uspelo?

Smrtnik: Stranka Zelenih je po moji presoji pretiravala s tematiko klimatske zaščite. Na Koroškem bomo težko rešili zadeve, ki so rešljive, če sploh, na evropskem, morda celo samo na svetovnem nivoju. Tudi ni našla pravih odgovorov na vprašanja kot so podražitve, inflacija, korona kriza in njene posledice. Ljudje so zamerili tej stranki tudi, da je npr. bila za obvezno cepljenje proti covidu! Vse skupaj je potem privedlo do rezultata, ki je za Zelene seveda zaskrbljujoč. Olga Voglauer pa je zavedna koroška Slovenka in menim, da ni kriva za slab rezultat njene stranke, vzroki za to ležijo drugje.

E-Koroška:  Kakšne bodo vaše prioritete kot poslanca?

Smrtnik: Seveda bosta to predvsem dve zadevi: vprašanja narodne skupnosti, na drugi strani pa podeželjski prostor in krepitev le tega. Sodelujem tudi v treh pododborih in predsedujem pododboru za naravovarstvo in narodne parke. Tudi v pododborih želim postaviti nekaj važnih akcentov in odigrati aktivno vlogo.