Teden študentske prostovoljne pomoči v Črni na Koroškem

Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM), med 20. in 29. julijem 2018, organizira tradicionalno Študentsko delovno brigado. Ta bo tokrat potekala na Koroškem in sicer v občini Črna na Koroškem.

Študentje bodo tamkajšnjim krajanom pomagali pri odstranjevanju objektov stare čistilne naprave, obnovi številnih mostov, košnji zaraščenih travnikov, urejanju turističnih pešpoti, obnovi objektov in pri domačih vsakdanjih opravilih občanov. Letošnja brigada, ki se jo bo udeležilo okoli 40 študentov prostovoljcev, se bo izvedla že dvajseto leto zapored. Študentom bo priskočil na pomoč tudi sam predsednik države Borut Pahor.

Aktivni bodo na petih različnih deloviščih. Čistili in pripravljali bodo teren za postavitev nove čistilne naprave, kosili bodo travnike, rušili zastarele objekte. Ob športnem igrišču bodo prav tako kosili travo, barvali nosilne drogove in nadstrešek ter odstranjevali zaščitne mreže. Urejali bodo tudi trim stezo in Zeleno pot, v Žerjavu pa bodo prenavljali most in brežino potoka in odpravljali posledice decembrskega vetroloma. Hkrati bodo študenti prostovoljci pri domačih opravilih priskočili na pomoč socialno ogroženim in šibkejšim posameznikom ter družinam v občini.

»Tradicija projekta ter podatek, da že dvajseto leto zapored več kot 40 študentov del poletja nameni prostovoljstvu in solidarnosti do soljudi, veseli tako nas, kot vse generacije v Sloveniji. Mladi dokazujemo, da želimo širiti kulturo humanitarnosti in verjamemo, da bomo s svojimi dejanji pripomogli k lažjemu in boljšemu življenju občanov. Kljub temu pa bi si želeli, da bi tovrstna dejanja začutilo še več ljudi, saj zadnja leta opažamo, da mladi poletne dni raje preživijo na kakšnem festivalu ali na morju in vedno težje nekaj dni namenijo udeležbi na prostovoljnih akcijah«, je povedala vodja letošnje izvedbe Bernarda Jeraj.

20. let Študentske delovne brigade bo ŠOUM obeležila z jesensko razstavo v Univerzitetni knjižnici Maribor, ob koncu le-te pa sledi tudi veliko srečanje vseh študentov brigadirjev, ki so vsa leta doslej puščali »posledice« po omenjenih lokacijah v Sloveniji.