Tab aktivno išče novega lastnika

Še leto dni ni minilo od neuspešnih pogajanj o prevzemu družbe Tab z južnoafriško skupino Metair, vodstvo mežiške družbe pa že aktivno išče novega strateškega partnerja. Ta je nujen za prilagajanje razmeram na trgu, ki vedno bolj stremi k litij-ionskim baterijam.

Že lansko leto smo poročali, da Tab išče partnerja za strateško povezovanje, ki bi podjetju omogočala boljšo prihodnost na področju razvoja podjetja in lažje soočanje s prihodnjimi izzivi na področju razvoja baterijskih tehnologij. Najbližje je nakupu prišel južnoafriška družba Metair, v Johannesburg pa naj bi lastniki mežiške družbe želeli prodati 300-milijonski delež. Namen takratnega prevzema je bil po navedbah lastnikov Taba uporaba potenciala na področju raziskav in razvoja ter ohranitev in razvoj obstoječih proizvodnih lokacij.

A od pogajanj o prevzemu je Metair precej hitro odstopil. Razlog naj bi bil padec turške lire in južnoafriškega randa, zaradi česar je Tab postal precej dražji, in rastoči stroški financiranja na obeh trgih.

Tab potrebuje dodaten kapital, da se bo lahko prilagajal na trgu, ki vedno bolj stremi k litij-ionskim baterijam – svinčene baterije počasi postajajo zgodovina. Po poročanju portala Finance.si pa Tab zopet aktivno išče novega kupca oziroma partnerja. Zapisali so, da je postopek prodaje še na začetku in da so interesentom za nakup večinskega deleža mežiške družbe poslali informacijski prospekt.

Po propadlih pogajanjih lastnikom vendarle izplačali dobičke

Avgusta lani, ko so pogajanja o prevzemu z Metairom še tekla, so lastniki Taba na skupščini sklenili, da dela dobička iz leta 2017 ne bodo izplačali v obliki dividend lastnikom, temveč ga bodo obdržali za rezerve. Sredstva bi v prihodnjih letih porabili za investicije in nadaljni razvoj podjetja. Dva meseca kasneje, ko je bilo jasno, da Metair ne bo novi strateški partner Taba, pa so sklicali novo skupščino in sklenili izplačilo rekordno visokih dividend. Lastniki so prejeli 60 evrov bruto na delnico, skupaj pa je izplačilo dobička lastnikom znašalo več kot 15 milijonov evrov.

Tab brez strateškega partnerja zaenkrat posluje zelo uspešno. Tako kot vsako leto so tudi lanski rezultati poslovanja mežiških izdelovalcev akumulatorjev rekordni. Prihodki od prodaje družbe TAB so v letu 2018 znašali 280,5 milijona evrov, čisti dobiček pa 26,5 milijona evrov. Glede na leto 2017 so se prihodki od prodaje povišali za štiri odstotke, dobiček pa za 17 odstotkov.

NK