Svež veter na koroški glasbeni sceni: Andrej in Matic s skladbo Nocoj

Minuli vikend sta se koroški in slovenski glasbeni sceni s prvo avtorsko skladbo in videospotom, ki nosi naslov Nocoj, predstavila koroška glasbenika Andrej Grobelnik in Matic Knežar. Andreja in Matica druži skupna glasbena pot iz preteklosti – marsikdo se verjetno še spomni skupine Toxic, ki je nastopala na mnogih zabavah in v lokalih na Koroškem. V pogovoru nas popeljeta po zakulisju skladbe, ki je nastala že pred več kot desetletjem, pred enim tednom pa je dobila povsem novo podobo.

Na Koroškem smo bili priča pestremu glasbenemu tednu; naj omenimo, da je Dejan Dimec pod umetniškim imenom Dimme izdal novo skladbo Valček za té, Darko Orlač pa je napovedal izid novega albuma še v letošnjem letu. Minulo nedeljo pa sta s prvo skladbo in videospotom presenetila Andrej Grobelnik in Matic Knežar, sicer dolgoletna glasbenika, a javnosti precej nepoznana. V enem dnevu je njuna skladba, ki nosi naslov Nocoj, na platformi YouTube dosegla prek tisoč poslušalcev, kar si štejeta za »mini uspeh«, pravi Andrej. »Če bi bila na sceni prisotna že leta, tega verjetno ne bi omenjal. Tako je pa to vzpodbuda za naprej oziroma potrditev, da smo na pravi poti – ne samo midva, pač pa celotna ekipa.«

Glasba je delo Matica, besedilo pa je Andrej spisal že pred dvanajstimi leti. Sicer Nocoj ni edino besedilo, ki ga je nastalo izpod njegovega peresa, a pravi, da je bila publika najbolj navdušena ravno nad to skladbo, ko so jo pred desetletjem po lokalih in zabavah igrali s skupino Toxic. »Spominjam se, da sem se z avtobusom vozil po trasi 3. razvojne osi, ko sem dobil navdih in jo spisal.« A skladba ni povezana s cesto, kakor bi bilo mogoče od vidnega člana Mladinske iniciative za 3. razvojno os pričakovati.

»V skladbi je tudi del mene, ob pisanju rad črpam tematike iz svojega življenja.«

Skladbo Nocoj Andrej in Matic uvrščata v žanr romantične pop balade, a z nekoliko bolj pozitivnim melosom. Besedilo govori o neodločnemu fantu in nedostopni punci – klasična ljubezenska zgodba. Ob vprašanju, ali je skladba nastala na podlagi lastnih izkušenj, pa se Andrej nasmeji in iskreno pritrdi. »V skladbi je tudi del mene, ob pisanju rad črpam tematike iz svojega življenja,« pojasni.

»Andrej je bil vedno bolj mojster besed, ustvarjanje melodije pa je bolj moje področje,« pravi Matic. Drug drugega dopolnjujeta, tako pri ustvarjanju skladb kot tudi pri izvedbi. Izdelek pa brez začinjenega aranžmaja, ki ga je dodal Dejan Dimec, ne bi prišel tako do izraza. »Zelo hitro in enostavno smo prišli do končnega izdelka, z Dejanom smo bili na isti valovni dolžini, resnično je vrhunski glasbenik,« ga pohvalita skorajda enoglasno.

»Danes ne moreš izdati skladbe in kar pričakovati nek uspeh. Mislim, da se glasba danes bolj gleda, kot pa posluša, zato je bilo treba skladbo zapakirati v primeren videospot,« razmišlja Andrej. Skladbo sta sicer posnela že pred meseci, a javnosti sta jo predstavila po izdelanem videu. Avtor videospota je Dobran Laznik oziroma podjetje Aperturia, poznano po snemanju kakovostnih videovsebin za številne druge glasbenike. »Da pa bi skladba bila zanimiva tudi moški populaciji, sva morala v videospot vključiti tudi eno lepotico. Precej dolgo sem se trudil, da sva se z Anjo Globačnik Saleznik sploh dobila in dogovorila za sodelovanje – na nek način je dobesedno odigrala vlogo, ki jo predstavlja v skladbi,« se pošali Andrej.

Foto: Osebni arhiv

Še vedno pa glasbo jemljeta kot nekoliko resnejši hobi, s skladbo Nocoj sta se predstavila predvsem iz užitka. »Ko začneš delati glasbo samo za denar, užitek izgine,« razmišlja Matic. Slovenska glasbena scena je pač tako majhna, da morajo tudi dobro poznani glasbeniki imeti službe ali kako drugače zaslužiti denar za dostojno življenje. Kljub temu imata za skupno glasbeno pot mnogo načrtov; zaupala sta le to, da se njun naslednji projekt navezuje na 3. razvojno os, in sicer s priredbo, ki jo je posnel koroški avtor leta 1995. Več Andrej in Matic nista želela zaupati, dodala sta le, da lahko njun novi glasbeni izdelek pričakujemo še to pomlad.

Jon Petek