Število okuženih v koroških domovih starejših občanov narašča

V radeljskem Domu Hmelina več kot 50 okuženih stanovalcev, v prevaljskem domu Na Fari v rdeči coni 11 stanovalcev.

 

Konec minulega tedna je število okuženih stanovalcev v koroških domovih starejših občanov ponovno naraslo. V radeljskem Domu Hmelina so do danes potrdili skupno 65 okužb s koronavirusom med stanovalci in 20 med zaposlenimi, umrli pa so trije stanovalci. 53 okuženih stanovalcev biva v Termah Topolšica, nekaj stanovalcev pa je v rdeči coni doma. S porastom okužb se srečujejo tudi v prevaljskem Domu starejših na Fari, v rdeči coni doma je 11 stanovalcev, okuženih je tudi šest zaposlenih, poroča STA.

V koroških domovih starejših občanov ob tem nastaja kadrovska stiska, saj v Termah Topolšica za stanovalce skrbijo zaposleni iz doma. Dom Hmelina zato išče dodatne bolničarje negovalce ter študente zdravstvenih smeri, ki bi pomagali pri delu v domu.

V nedeljo pozitivnih dobrih 20 odstotkov testov

V nedeljo so po vladnih podatkih v Sloveniji opravili skupno 2063 testov na novi koronavirus in potrdili 464 novih okužb, pozitivnih je bilo 22,49 odstotka testov. Umrlo je 24 bolnikov s covidom-19, v bolnišnicah se jih je zdravilo 1143, 190 jih je potrebovalo intenzivno nego. Iz bolnišnic pa so jih odpustili 53, je vlada objavila na Twitterju.

V Sloveniji je bilo po podatkih Sledilnika za covid-19 doslej potrjenih 45.625 okužb, trenutno pa je v državi 21.514 aktivnih primerov. 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev se je tako za tri odstotke znižala in je trenutno 1026, še poroča STA.