Stavki zdravnikov ni videti konca, kot edini izhod iz te slepe ulice se ponuja mediacija

Stavki zdravnikov ni videti konca. Razumljivo je, da Fides nič več ne zaupa vladnim dogovorom, tudi če so črno na belem podpisani. Zastoj v reševanju stavkovnih zahtev pa se kaže v vse večjem umanjkanju nadurnega dela zdravnikov. Namesto, da bi za skrajševanje čakalnih vrst omogočili in spodbujali uporabo diagnostičnih in terapevtskih zmogljivosti, ki v popoldanskih in večernih urah po mnogih klinikah samevajo, pa se uresničuje napoved »totalne vojne«.

 

Vse več zdravnikov tudi napoveduje, da po koncu stavke ne bodo več dali soglasja za nadurno delo preko evropskega normativa, saj ne želijo biti »dvoživke« in »delati samo za denar«.

Klasična stavka za delavske pravice je v primeru zdravnikov že davno prešla v nevaren ideološko-družbeni spopad. Nevaren za učinkovitost zdravstvene službe. Nevaren za bolnike. Kot edini izhod iz te slepe ulice se ponuja mediacija, v kateri nimajo besede le oblast, zakoni in odredbe, ampak tudi ljudje kot ljudje. Iščemo torej verodostojnega mediatorja, človeka širokega srca, človeka empatije, nekonfliktnosti in globokega razumevanja državniških vprašanj. Človeka, ki bi bil po našem prepričanju sprejemljiv za obe strani. To je prejšnji predsednik države Slovenije, gospod Borut Pahor.

France Cukjati, predsednik