Starostna pokojnina koroškega upokojenca 130 evrov nižja kot v osrednji Sloveniji

Podatek ni razveseljujoč: povprečna starostna pokojnina upokojenca na Koroškem je več kot 130 evrov nižja kot povprečna pokojnina upokojenca v osrednjeslovenski regiji. To so podatki iz decembra lanskega leta in kažejo, da je v tem času povprečna bruto starostna pokojnina na Koroškem znašala 654,30 evra, v osrednjeslovenski regiji z Ljubljano pa 803,05 evra.  Povprečna bruto pokojnina v Sloveniji pa je bila 709,50 evra.

Torej je koroško povprečje pod slovenskim povprečjem za 5,2 odstotka, za Ljubljano z okolico, ki je 13,2 odstotka nad slovenskim povprečjem,  pa zaostaja za več kot 130 evrov oziroma za dobrih 18 odstotkov. V povprečju je še večja mizerija kot na Koroškem v Podravski, Spodnjeposavski, Jugovzhodni in Primorsko-notranjski regiji.

Starostne pokojnine je decembra lani prejemalo 12.903 Korošcev, naša regija pa odstopa tudi glede povprečne starosti starostnih upokojencev. Za Slovenijo je povprečje 71,4 let, v Osrednjeslovenski 72,5 let, le na Koroškem je pod mejo 70 let, kar nam kaže tudi tabela Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Da je koroški upokojenec, ki prejema starostno pokojnino, v povprečju mlajši od slovenskega povprečja ali od upokojencev v vseh drugih regijah nam lahko kaže tudi na to, da koroški upokojenci umirajo mlajši in ne delajo »lepih starosti.« Še vedno je na Koroškem prisotna težka industrija, kar se kaže tudi v samih pokojninah, ki so pod republiškim povprečjem oziroma daleč za Ljubljano z okolico, kjer v državnih institucijah, bankah, zavarovalnicah… lepo služijo in imajo posledično tudi večje pokojnine. Težka industrija pa ne pušča le posledic v nizkih pokojninah temveč tudi v zdravju ljudi.