Srednjeveški vikend na gradu Ostrovica

Minuli vikend je na gradu Ostrovica na avstrijskem Koroškem potekal dvodnevni srednjeveški festival. Na gradu, prvič omenjenem davnega leta 860, so različne skupine pripravile razne delavnice, predstave, igre za otroke in razne srednjeveške rokodelske spretnosti.


Na festivalu so sodelovali tudi Slovenci. Ob poti na vrh hriba, kjer stoji grad, so se predstavili Maistri Marpurgi, mlada srednjeveška skupina rokodelcev in obrtnikov iz cele Slovenije, s sedežem v Mariboru. Ukvarjajo se z izdelavo orodja, orožja, lesenih izdelkov in drugih predmetov po starih rokodelskih tehnikah in skrivnostih stroke. Tuje jim ni niti zeliščarstvo in kuha, še posebej radi pa varijo zdravilne napitke. Z njimi je sodeloval tudi Korošec Tilen Šumah iz Kotelj, ki je predstavil stare kovaške postopke izdelave orožja in orodja.


Grad Ostrovica se nahaja pri Šentvidu ob Glini na avstrijskem Koroškem in spada med najslikovitejše gradove v Avstriji. Stoji na 160 visoki skalni vzpetini, v lepem vremenu pa se pogled iz gradu razprostira tudi do 30 kilometrov. Značilnost gradu je 14 obrambnih vrat in 5 dvižnih mostov, ki so učinkovito ščitili grad pred turškimi vpadi, saj ga sovražniki nikoli niso uspeli zavzeti.


Grad je za turiste odprt vsako leto od velike noči pa do konca oktobra, do vrha vzpetine se vije 620 metrov dolga kamnita in peščena pot. Na vrh pa se je mogoče povzpeti tudi z vzpenjačo, ki višino hriba 160 metrov premaga v 95 sekundah.