Sprejeti so pogoji za začetek gradnje 3. razvojne osi

Državni zbor je včeraj potrdil predlog zakona, ki predvideva poroštvo za del tretje razvojne osi in drugi tir v skupni višini 777 milijonov evrov. S tem so sprejeti pogoji, da se lahko gradnja prometnice na Koroško prične.

 

Velika večina poslank in poslancev je včeraj, 18. decembra 2019, kar z 59 glasovi podprla predlog poroštvenega zakona, ki daje zeleno luč stabilni finančni konstrukciji za pričetek gradnje 3. razvojne osi na Koroško. Gre za ključen ukrep države, preko katerega se bo DARS-u omogočilo zadolževanje pod ugodnejšimi pogoji do višine 50% vrednosti investicije, za gradnjo odseka 3. razvojne osi med Velenjem in Slovenj Gradcem. S tem so sprejeti težko pričakovani pogoji, ki jih mora zagotoviti država, da se bo gradnja te nujno potrebne prometnice na Koroško pričela.

Razprava je sicer odprla nekaj vprašanj, v največji opozicijski stranki SDS so nasprotovali združitvi dveh tako različnih projektov v en zakon. Z dopolnili so želeli izločiti projekt drugega tira iz zakona, a so poslanci predlog zavrnili.

V Mladinski iniciativi za 3. razvojno os pozdravljajo današnjo odločitev poslank in poslancev ter pričakujejo, da se bo gradnja hitre ceste na Koroško v čim krajšem možnem času pričela. »Gre za enega ključnih premikov v projektu 3. razvojne osi po 15 letih, od kar se je postopek pričel,« menijo v iniciativi. Ob tem je koordinator Aljaž Verhovnik spomnil, da je ta korak šele začetek zahtevne poti za izgradnjo prvega odseka hitre ceste na Koroško. V nadaljnjih aktivnostih bo potrebno vložiti še veliko naporov za prostorsko umeščanje odseka hitre ceste med Slovenj Gradcem in Holmcem, še dodajajo.