Spomin na slikarja Jožeta Tisnikarja: Smrt ni konec

Letos mineva 90 let od rojstva in 20 let od smrti slikarja Jožeta Tisnikarja, ki je močno zaznamoval kulturno življenje Slovenj Gradca. Dela izjemne ekspresivne moči danes prištevamo med največje slikarske dosežke slovenske in evropske figuralne modernistične umetnosti.

“Zaznamovati hočem človekove poslednje ure, pa tiste, ki ostajajo za njimi, in tudi, kaj se s tem bitjem dogaja naprej, zakaj prepričan sem, da na nek način živi dalje. Nemogoče je, da bi se kar tako razblinil,” je Tisnikar zapisal k eni izmed svojih značilnih slik mogočnega opusa, ki bo tudi njegovo prisotnost prej ali slej ohranil daleč onkraj minljivega.

Vir: Koroška galerija likovnih umetnosti

Jože Tisnikar je najpomembnejši slovenski samouki slikar in eden izmed največjih in najbolj prepoznavnih slovenskih likovnih ustvarjalcev druge polovice 20. stoletja. Povsem nenavadni likovni izraz, ki mu zlepa ni moč najti para niti v tuji umetnosti, je botroval k številnim uspehom, ki so se v zadnjih letih pred nenadno smrtjo celo stopnjevali. V to so nas prepričevale številne samostojne razstave doma in v tujini, štiri monografije, velika pregledna razstava v okviru prireditev Evropskega meseca kulture v Ljubljani, izid izjemne knjige s poezijo Daneta Zajca v Tisnikarjevi opremi, sodelovanje pri scenskih projektih, tudi v Shakespearovem gledališču v Londonu, in nazadnje velika retrospektivna razstava v domačem Slovenj Gradcu leta 1998.

Vir: Koroška galerija likovnih umetnosti

“Jože Tisnikar je v veliki meri zaznamoval značaj Koroške galerije. A tudi po tragični smrti je samosvoja, neponovljiva in neposnemljiva likovna zgodba trpkega tipanja po končnih resnicah človekove eksistence ostala neusahljiv vrelec navdiha za snovanje novih projektov, vtkanih v eno izmed osrednjih zbirk galerije, ki v spomin na velikega slikarja združuje dela slovenskih in tujih ustvarjalcev sorodne umetniške poetike,” so zapisali v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu. V galeriji se je izoblikovala tudi pomembna zbirka Tisnikarjevih del iz vseh ustvarjalnih obdobij, med njimi so nekatere ključne slike iz dokončanega in zaokroženega opusa, ki so že leta 2008, ob deseti obletnici smrti ustvarile ambient za simpozij o »fenomenu Tisnikar«, deset let pozneje pa zopet ponujajo zgovorno izhodišče za poglobljeni prikaz umetnikovega življenja in dela v osrednji razstavi Koroške galerije likovnih umetnosti v letu 2018, s katero se priklanjajo izjemni zapuščini velikega mojstra.

V Koroški galeriji likovnih umetnosti tako v petek, 29. junija, ob 19. uri odpirajo razstavo Jožeta Tisnikarja pod naslovom Smrt ni konec. Razstava bo na ogled vse do 16. septembra.