Specializant infektologije David Zupančič: Upanje o normalni jeseni in zimi zaradi poplave neresničnih informacij počasi umira

Jesen se nam nezadržno bliža, zdravstveni delavci pa so vse bolj zaskrbljeni nad naraščajočimi številkami zaradi epidemije koronavirusa, ki zdravnike in prebivalce, vse bolj pelje v brezup in revščino. Pri tem se je specializant infektologije David Zupančič izpostavil in poudaril, da so v vedno večjem brezupu, ker mediji širijo neresnične informacije in s tem število bolnikov ter smrtnih žrtev še namenoma povečujejo in se zato ne počutijo odgovorne. “Upanje, da bo jesen in zima za zdravstvene delavce nekoliko bolj normalna, počasi umira,” je še poudaril Zupančič.

Pandemija koronavirusa je razkrila vso slovensko bedo in zelo dobro poznano “sosedsko nevoščljivost”. Zdravniki so se znašli pred velikimi dilemami, kako se soočati s situacijo, ko se je poleg samega koronavirusa pojavil še virus neresničnih informacij, ki se širi skozi medije. Število okužb narašča, v nedeljo smo zabeležili 273 novih okužb, medtem ko bolnišnično zdravljenje potrebuje 129 pacientov.

Zdravniki se trudijo s polno paro, mediji pa z gorečo vnemo in nečloveško vztrajnostjo širijo dvome in skrbi, razdvajajo in strašijo ljudstvo ter delujejo proti znanosti, proti logiki in proti skupnosti. “Težko je dojeti, od kje jim ta zagon. Od kje jim želja po sabotaži logike, upanja, vsake možnosti za zmago nad tem groznim sovražnikom, ki je pobil že milijone dobrih ljudi,” se je kritično odzval specializant infektologije v UKC Ljubljana, David Zupančič.

Zupančič poudarja, da je težko odgovarjati na 1001 pomislek, ki so po njegovem mnenju, rojeni iz strahu in brezpredmetni. Pri tem še poudarja, da številke govorijo same zase, medtem pa se države zapirajo. “Bolnišnice pokajo po šivih – od grozne virusne pljučnice, ne od “strdkov po cepivih”. Težko je na kliniki opazovati, kako se že polni intenzivni oddelek, že sestavljajo krizni plani za širitve, vpoklice specializantov, odpiranje dodatnih oddelkov /…/ pa smo šele v mesecu avgustu,” je dejal.