Slovenski premier Janez Janša je gostil madžarskega premierja Viktorja Orbana

Predsednik vlade Republike Slovenije Janez Janša se je danes v Lendavi srečal s predsednikom madžarske vlade Viktorjem Orbanom. Osrednja tema dogodka je bil podpis Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Madžarske o sodelovanju pri gospodarskem in družbenem razvoju narodnostno mešanega območja na obeh straneh slovensko-madžarske meje. 

 

Ob tem sta ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec in namestnik madžarskega ministra za zunanje zadeve in trgovino Levente Magyar podpisala Program sodelovanja v izobraževanju, kulturi in znanosti med Vlado Republike Slovenije in Vlado Madžarske za obdobje 2022-2025. 

Program sodelovanja se sklepa na podlagi Sporazuma o sodelovanju na področju kulture, izobraževanja in znanosti med Republiko Slovenijo in Republiko Madžarsko in Sporazuma o zagotavljanju posebnih pravic slovenske narodne skupnosti v Republiki Madžarski in madžarske narodne skupnosti v Republiki Sloveniji, ki sta bila sklenjena leta 1992. Novi program pa sledi trenutno veljavnemu, ki je bil sklenjen za obdobje 2016-2018 in podaljšan v letu 2020. 

Sodelovanje med Slovenijo in Madžarsko je odlično na področju znanosti, dobro na področju visokega šolstva ter na področju šolstva manjšin na obeh straneh meje.