Slovenija začasno prekinja cepljenje s cepivom AstraZeneca

Minister za zdravje Janez Poklukar je odredil začasno zaustavitev cepljenja proti covidu-19 s cepivom AstraZeneca. Kot je dejal, je svetovalna skupina sicer ugotovila, da ni utemeljenih strokovnih podlag za prekinitev cepljenja, kljub temu pa je iz previdnosti predlagala začasno zaustavitev do končne odločitve Evropske agencije za zdravila.

“To pomeni, da bodo vsi, ki bi bili jutri cepljeni s cepivom AstraZenece, prestavljeni na čas po odločitvi Evropske agencije za zdravila (EMA) oz. bodo na vrsti, ko bodo prišli na vrsto za cepljenje z drugim cepivom,” je dejal Poklukar na vladni novinarski konferenci o covidu-19.

Kljub temu, da je svetovalna skupina za cepljenje v petek že sprejela mnenje, da ni razlogov za prekinitev cepljenja s cepivom AstraZeneca, pa so jo zaradi številnih dvomov v varnost cepiva danes ponovno zaprosili, naj še enkrat pretrese varnost cepiva oz. zaplete po cepljenju.

Po pojavu primerov krvnih strdkov pri osebah, ki so se cepile s tem cepivom, se namreč vse več držav odloča, da začasno iz previdnosti ustavi cepljenje s tem cepivom. Nazadnje so to storili na Irskem, Nizozemskem in danes še v Italiji, Franciji, Nemčiji in Španiji.

Več preberite TUKAJ.