Slovenija med državami z najnižjo brezposelnostjo v EU

Kljub epidemiji koronavirusa se slovensko gospodarstvo uspešno pobira od padca, ki ga je povzročilo zapiranje dejavnosti, podobno velja tudi za Evropo. Pri tem so najbolj uspešne države Češka, Nizozemska, Nemčija, Malta, Madžarska, Poljska in Slovenija. V tej trenutno beležimo eno nižjih brezposelnosti in je primerljiva s tisto leta 2019, ko je bila v svetu prisotna izjemno dobra gospodarska klima. Poleg tega pa se brezposelnost približuje tudi rekordno nizkim ravnem v zgodovini Slovenije, nižja je bila le še junija in septembra 2019.

Maja 2021 je sezonsko prilagojena brezposelnost v območju z evrom znašala 7,9 odstotka in je bila 0,2 odstotne točke nižja kot mesec poprej in za 0,4 odstotne točke višja kot maja leta 2020. Brezposelnost v Evropski uniji je bila nekoliko nižja od tiste v evro območju in je znašala 7,3 odstotka. Ta je bila za 0,1 odstotne točke nižja od aprilske in višja za 0,4 odstotne točke kot maja 2020.

V EU še vedno ostaja problematična brezposelnost mladih, ki je kar 17,3-odstotna, za dve odstotni točki pa je višja v evro območju, v primerjavi z aprilom 2021 pa se je tudi ta znižala. Najnižjo brezposelnost beležijo na Češkem in Nizozemskem (3,3 odstotka), Nemčiji in Malti (3,7 odstotka), Poljskem (3,8 odstotka), Madžarskem (3,9 odstotka) in v Sloveniji (5,1 odstotka).

Več preberite TUKAJ.