Slovenija med državami članicami EU z najhitrejšim okrevanjem

Odbor DZ za gospodarstvo je 1. julija 2021 obravnaval predlog zakona o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covida-19, ki ga je vlada po besedah gospodarskega ministra Zdravka Počivalška pripravila z namenom pomagati najbolj prizadetim panogam. Vrednost ukrepov je sicer nižja od prvotnih načrtov.

Vlada je predlog novega interventnega zakona za pomoč prizadetim zaradi epidemije sprejela pred dvema tednoma. Vreden je 243,5 milijona evrov, Počivalšek pa je danes dejal, da so sprva načrtovali pomoč v večjem obsegu, a je bilo nato doseženo ravnotežje med nujno pomočjo na eni strani ter ohranitvijo stabilnosti javnih financ na drugi strani. Seveda je zato opazil nekaj nezadovoljstva v panogi gostinstva in turizma, a kot je dodal, je panoga že po dosedanjih osmih protikoronskih zakonih prejela 705 milijonov evrov pomoči, z novimi ukrepi pa se bo ta številka zvišala na eno milijardo evrov, poroča STA.

Zaradi pomanjkanja proračunskih sredstev v predlog zakona niso vključili enkratnega dodatka za turizem v višini 43 milijonov evrov. Minister za gospodarstvo in tehnološki razvoj je dejal, da na ministrstvu iščejo načine, da bi zagotovili likvidnost turizmu prek drugih virov financiranja. Ena izmed možnosti se pojavlja prek kohezijskih sredstev. Med predlaganimi ukrepi je naštel izdajo novih bonov za vse prebivalce Slovenije, ki jih bo mogoče do konca tega leta unovčiti za storitve s področja gostinstva, turizma, športa in kulture. Odrasli bodo prejeli bon v višini 100 evrov, mladoletni pa v višini 50 evrov.

Med državami članicami EU z najhitrejšim okrevanjem
Zdravko Počivalšek je dejal, da se bodo do konca septembra podaljšali ukrepi za subvencioniranje skrajšanega delovnega časa za celotno gospodarstvo. Vlada ponuja financiranje regresa za letni dopust, delno povračilo izpadlih dohodkov ter oprostitev nekaterih dajatev za gospodarske dejavnosti s področja turizma, gostinstva, industrije srečanj, športa in kulture.

Več preberite TUKAJ.