Slovenija danes začenja s predsedovanjem Evropski uniji

Slovenija prevzema krmilo predsedovanja Evropski uniji. Po mnenju diplomata Boža Cerarja je z dosedanjimi izkušnjami nanj dobro pripravljena. Predsedovanje bo temeljilo na štirih vsebinskih stebrih, združenih v sloganu “Skupaj. Odporna. Evropa”. Slovenija med svojimi prednostnimi nalogami na prvo mesto postavlja krepitev odpornosti, okrevanje in strateško avtonomijo EU, v ospredju pa bodo tudi pogovori, vezani na odprta vprašanja na Balkanu. Pri tem Cerar še opozarja, da se Slovenija na mednarodnem prizorišču predstavlja kot država, zato je izjemnega pomena, da se notranjepolitični razdori v času predsedovanja nekoliko umirijo in k temu pristopimo enotno.

S 1. julijem Slovenija že drugič odkar je v članstvu EU prevzema predsedovanje. Predsedovanje Svetu EU je pomembna in zahtevna naloga, ki pritiče vsaki državi članici Evropske unije. Države predsedujejo po vnaprej določenem sistemu rotacije za obdobje šestih mesecev. Najpomembnejša naloga predsedujoče države članice je vodenje dela Sveta EU na vseh ravneh Sveta in zagotavljanje učinkovitega in neprekinjenega dela institucije.

Slovenija je prvo predsedovanje prevzela leta 2008, po mnenju EU in politikov na domačem političnem prostoru pa je nalogo izjemno dobro opravila. Nekdanji veleposlanik v Washingtonu Božo Cerar meni, da je Slovenija na predsedovanje dobro pripravljena, tako kot je bila leta 2008. “Sam sicer nisem vpet v postopke na priprave predsedovanje, a z mojega zornega kota, kot nekdanjega veleposlanika, menim, da je na predsedovanje dobro pripravljena,” nam je pojasnil.

Več preberite TUKAJ.