Slovenija danes obeležuje dan Rudolfa Maistra

Slovenija danes slavi državni praznik – dan Rudolfa Maistra, s katerim se spominja 23. novembra 1918, ko je general Maister s svojimi borci v samostojni vojaški akciji razorožil nemško vojsko, prevzel vojaško oblast in utrdil slovensko politično oblast v Mariboru. Letos praznik zaradi epidemije sicer mineva brez posebnih slovesnosti.

Državne proslave letos ni, predsednik Borut Pahor, ki običajno praznik obeleži z dnevom odprtih vrat in častno stražo, pa bo danes državljane iz predsedniške palače nagovoril skupaj s predsednico Zveze društev general Maister Lučko Lazarev Šerbec.

Zaradi običajno velikega zanimanja so v uradu predsednika za vse, ki si želijo ogledati prostore palače, pripravili virtualen sprehod po protokolarnih in delovnih prostorih, ki je objavljen na njihovi spletni strani. V počastitev državnega praznika bo, tako kot ob vsakem dnevu odprtih vrat, pred predsedniško palačo postrojena častna straža garde Slovenske vojske.

Množičnih javnih dogodkov ni niti v lokalnih okoljih, kjer je general Maister preživel večino svojega življenja. V rojstnem Kamniku bodo praznik popoldne obeležili z nagovorom župana Mateja Slaparja na spletni strani občine, hkrati pa bodo na daljavo podelili občinska priznanja, ki jih niso uspeli podeliti marca.

Več preberite TUKAJ.