Slavnostna akademija SDS ob 33. obletnici delovanja

Ob 33. obletnici obstoja Slovenske demokratske stranke in 90. obletnici rojstva očeta slovenske državnosti dr. Jožeta Pučnika je v Cankarjevem domu v Ljubljani potekala Slavnostna akademija SDS. Prireditve so se poleg predsednika Slovenske demokratske stranke Janeza Janše udeležila tudi evropska poslanca Romana Tomc in dr. Milan Zver ter številni poslanci Državnega zbora Republike Slovenije in ostali vidni člani stranke. Na prireditvi so bili prisotni tudi evidentirani kandidati in kandidatke na prihajajočih državnozborskih volitvah. Prireditev je povezovala poslanka DZ Eva Irgl.

 

Uvodni pozdrav je pripadal gostitelju, predsedniku MO SDS Ljubljana in zunanjemu ministru dr. Anžetu Logarju. Logar je med drugim tudi povedal, da je SDS Ljubljana na Občino Ljubljana vložila predlog, da se ulica, kjer stoji ruska ambasada, preimenuje v ukrajinsko ulico.

Dr. Milan Zver je poudaril, da moramo biti ponosni, ker smo imeli v naši politični družini človeka, kot je bil dr. Jože Pučnik. V nadaljevanju je predstavil nekaj dejstev iz Pučnikovega življenja. Za konec se je vprašal, kakšno sporočilo nam je pustil dr. Jože Pučnik in podal svoje mnenje, kakšni bi bili njegovi nasveti: »Bodite kritični, aktivni in odgovorni državljani, državljani, ki vedo, kaj početi s svojo svobodo, ki ni prišla sama od sebe.«

Predsednik SDS in predsednik vlade Janez Janša je v svojem govoru poudaril: “V težkih trenutkih smo prevzeli odgovornost vodenja vlade in interes Slovenije postavili pred politični interes stranke. Sloveniji smo vrnili samozavest, dostojanstvo in ponos ter dokazali, da imamo Slovenijo v srcu.” Povedal je, da na prvo mesto postavljajo ljudi, zato bodo v naslednjem mandatu bistveno okrepili napore za izboljšanje demografske slike Slovenije in mladim, družinam ter otrokom, namenili še večjo pozornost. Pomembno je prizadevanje za zeleno in digitalno preobrazbo s ciljem povečanja inovativnosti, okoljske nevtralnosti, produktivnosti in konkurenčnosti gospodarstva.

V nagovoru se je Janez Janša dotaknil tudi aktualnih političnih tem in dogajanja v Ukrajini: »V teh dneh in tednih se v Ukrajini odloča, kakšna bo naša soseščina in kakšna bo Evropa v celoti v prihodnje. Veliko je tukaj na kocki. Žalostno je, da se tisti, ki imajo instrumente v rokah, tega ne zavedajo.«

Po slavnostnem govoru so predsednik SDS Janez Janša in podpredsedniki Jelka Godec, Aleš Hojs in Romana Tomc najbolj zaslužnim članom stranke za leto 2021 podelili zlata priznanja desetim članom SDS in diamantni znak dolgoletnemu poslancu Jožetu Jerovšku.

Prireditve so se udeležili tudi trije kandidati stranke SDS iz Koroške na prihajajočih državnozborskih volitvah, kandidatka Dravske doline Alenka Helbl, kandidat Mežiške doline Stašo Lodrant in kandidat Mislinjske doline Boštjan Konečnik.