Široka podpora zakonu pomeni, da se poslanci zavedajo nujnosti izgradnje hitre ceste

Korošci so ob večinski podpori zakona o poroštvu zadovoljni. Široka podpora kaže, da se Državni zbor zaveda nujnosti izgradnje hitre ceste na Koroško, menijo v Mladinski iniciativi za 3. razvojno os.

Zakon o poroštvu, ki predstavlja finančno podlago za začetek gradnje dela 3. razvojne osi in za projekt 2. tir, je bil v prvi obravnavi deležen podpore poslancev. Za odseka med Slovenj Gradcem in Velenjem ter med Novim mestom in Osredkom predlog zakona predvideva poroštvo v višini 360 milijonov evrov, posojilo pa mora biti odplačano najkasneje do leta 2055.

Korošci so zadovoljni nad podporo zakonu ob prvem branju. “Zakon so večinsko podprli poslanci koalicije in tudi opozicije. Široka podpora kaže, da se Državni zbor zaveda pomena nujnosti izgradnje 3. razvojne osi, kot razvojne prioritete Republike Slovenije. Korošci smo te informacije veseli in bomo aktivno spremljali celoten postopek sprejema poroštva za 3. razvojno os. Spomnimo, da je od sprejema le-tega odvisen pričetek gradnje koroške hitre ceste.” so mnenja v Mladinski iniciativi za 3. razvojno os.

Poslanci so s 67 glasovi za in 11 proti potrdili predlog zakona in ga poslali v nadaljnjo proceduro, zakonu nasprotuje le stranka Levica.