Sirena oznanila konec nevarnosti

V Dravogradu je ob 14.30 uri zvok sirene oznanil konec nevarnosti poplav. Narasla reka Drava je na nekaterih delih sicer prestopila bregove, a večje škode ni povzročila.

“Obveščamo občanke in občane Občine Dravograd, da se zaradi padanja pretoka reke Drave in napovedi Arso, ki v prihodnjih dneh napoveduje pretok reke Drave pod 1000 m3/s sprejme sklep, da se opozorilo za nevarnost ob 14.25 uri prekliče. Štab CZ Dravograd se zahvaljuje vsem, ki so sodelovali pri izvajanju preventivnih ukrepov, predvsem pa našim gasilcem, brez katerih izvedba takšnih akcij ne bi bila mogoča. Zahvala tudi vsem občankam in občanom za strpnost in upoštevanje navodil ter seveda medijem za korektno in pravočasno obveščanje javnosti,” je zapisal dravograjski podžupan Anton Preksavec.

Sirena za poplavno nevarnost se je oglasila v ponedeljek ob 8.40 uri, saj je pretok Drave narasel na 1200 kubičnih metrov na sekundo. Meteorologi so za ponedeljek sprva napovedovali, da bo gladina reke Drave na prehodu iz Avstrije na območju Dravograda porastla na 1510 kubičnih metrov na sekundo. Kritična meja pretoka je v Dravogradu pri 1400 m3/s, kar bi pomenilo pomenilo poplavljanje hiš. K sreči se napovedi niso uresničile, kritične meje pretoka Drava ni dosegla. Gasilci in civilna zaščita so po preklicu opozorila pričeli z umikanjem protipoplavnih zaščit.