Sedanja vlada je v dvoletnem mandatu dosegla zavidljive rezultate

Z znanim koroškim Slovencem magistrom Vladimirjem Smrtnikom, podžupanom občine Bistrica pri Pliberku, bivšim dolgoletnim predsednikom Enotne liste, vodjem gibanja REgi, članom kvinteta Bratje Smrtnik, smo se pogovarjali o aktualnih razmerah v Sloveniji. 

E-Koroška: Konec aprila bodo v Sloveniji državnozborske volitve. Kaj pričakujete na teh volitvah? 

Smrtnik: Brez dvoma bodo te volitve zelo napete in zanimive. Na eni strani sedanja vlada, ki je v dvoletnem mandatu dosegla zavidljive rezultate, kljub epidemiji in številnim drugim izzivom. Na drugi strani pa stranke levega bloka, za katere ima človek marsikdaj vtis, da so zanje dovoljena vsa sredstva, kadar gre za boj za oblast. 

E-Koroška: Kaj mislite o vladi premierja Janeza Janše, je bila za vas uspešna? 

Smrtnik: Merilo za uspešnost ali neuspešnost so lahko samo objektivni kazalci gospodarske rasti oziroma zaposlenosti. Rezultati Slovenije so na vseh teh kazalcih odlični. Tudi pomoč ljudem, gospodarstvu ter turizmu v fazi epidemije je bila premišljena in kot vidimo učinkovita. Ob tem ne smemo pozabiti, da je Slovenija izvedla še zelo uspešno predsedovanje Evropski uniji in je postala močan in prepoznaven faktor na zunanjepolitičnem parketu. 

E-Koroška: Stranka SDS naj bi po napovedih dobila največ glasov, sledi ji novoustanovljena stranka Gibanje Svoboda. Kaj menite o tem slovenskem fenomenu, da se pred vsakimi državnozborskimi volitvami na levi strani pojavi neka nova stranka? 

Smrtnik: Tako hitro uveljaviti neko novo stranko v utečenih demokracijah dejansko ni možno. Vendar, če imaš za sabo medije, lahko marsikaj uspe. V Avstriji smo imeli pravkar velik škandal, ko si je ena politična opcija kupovala zanjo ugodne ankete in plačevala le te z raznimi oglasi v določenih njej naklonjenih medijih. Imam vtis, da v Sloveniji ni veliko drugače in da si predvsem levi pol preko “zrežiranih” anket kupuje javno mnenje. Na tak način v razmeroma majhni državi s preglednim številom volivcev tudi uspeva ustoličevati vedno neke nove politične obraze. 

E-Koroška: Predsednik Gibanja Svoboda je Robert Golob, bivši predsednik uprave podjetja GEN-i. Kaj menite o njem? 

Smrtnik: Ne poznam ga dovolj, da bi lahko povedal kaj več. Edino kar pa je jasno pa je, da je kandidat “botrov” iz ozadja, ki so zgleda žrtvovali koalicijo “KUL” v zameno za “nov” obraz, ki pa pri bolj točni oceni ni tako nov kot se morda zdi. V raznih vsebinskih pogledih in če poslušam njegovo retoriko, se mi bolj zdi kot neka “ikona” iz starih, preživetih časov. 

E-Koroška: V volilno kampanjo so se vse bolj očitno vključile tudi nekatere nevladne organizacije. Izstopa predvsem Inštitut 8.marec, ki s svojimi aktivisti deluje tudi na terenu in agitira točno za določeno politično opcijo. Je v Avstriji kaj takega možno? 

Smrtnik: V demokraciji je marsikaj dovoljeno in dopustno. Vedno pa je takim pojavom treba dati tisto težo, ki jim gre. V Avstriji kaj takega ne bi bilo vredno niti vrstice v kakem večjem časopisu. 

E-Koroška: Stranke levega pola zavračajo vsako sodelovanje s stranko SDS: Kako si to razlagate? 

Smrtnik: To je velika strateška napaka. SDS je članica največje parlamentarne skupine v Evropskem parlamentu. Predsednik vlade Janez Janša je brez dvoma eden najbolj znanih in priznanih evropskih liderjev. Zavračati sodelovanje s tako stranko je odraz manjkajoče demokratične kulture in krepi polarizacijo v škodo državljanov. 

E-Koroška: V zadnjem času je na družbenih medijih aktivna tudi koroška Slovenka Angelika Mlinar, nekdanja kandidatka stranke SAB za evropsko poslanko. Vi jo dobro poznate, je res, da je bila na začetku svoje politične kariere konzervativna? 

Smrtnik: Drži, Angelika je bila glavna tajnica NSKS, krščansko usmerjene krovne organizacije koroških Slovencev. Vseskozi je bila aktivna tudi v Katoliški mladini in v raznih organizacijah krščanskega krila koroških Slovencev. 

E-Koroška: Poglejmo še malo trenutno na situacijo v Ukrajini. Vi ste pred leti pomagali vzpostaviti formalno partnerstvo med regijo Bukovino v Ukrajini in deželo Koroško. Imate morda sedaj kakšne kontakte s to regijo? 

Smrtnik: Da, bil sem aktivno vključen v vzpostavitev partnerstvo med Koroško in Bukovino v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Večkrat sem to regijo tudi obiskal in imam tam kar nekaj prijateljev. Tudi sedaj imam stike s kolegi v Koroški deželni upravi, ki imajo na skrbi partnerstvo z Bukovino. Preko te povezave se odvija tudi mnogo pomoči za Ukrajino. Hvala bogu pa je trenutno v Bukovini še mirno, imajo pa veliko skrbi zaradi ogromne množice prebežnikov. 

E-Koroška: Bi morda za konec intervjuja komentirali protest nekaterih novinarjev RTV Slovenija zaradi domnevnih pritiskov in politizacije RTV-ja? Kako vi vidite zamenjave na čelu RTV-ja? 

Smrtnik: Lahko samo povem, da sem vselej imel vtis, da je večina novinarjev na RTV dokaj odkrito pristranskih in več kot očitno agitira za leve politične stranke. Spremembe, ki so se zgodile, so samo skromen poizkus uravnoteženja političnega poročanja. Moram pa dodati, da sicer na drugih področjih, športnem, kulturnem, znanstvenem itd. Delajo uredniki RTV odlične prispevke in se ob kritiki političnega poročanja nikakor ne sme pozabiti omeniti tudi tega. 

Intervju je bil predhodno objavljen na fb strani Demokracija Tednik.