Sanirali bodo romarsko pot do Rozalske votline

V Globasnici na avstrijskem Koroškem bodo sanirali Rozalsko votlino na gori svete Heme. Geopark Karavanke je občini odobril sredstva v višini 70 tisoč evrov.

Poleg dneva, ko se verniki enkrat letno zberejo na Rozalskem žegnanju na gori, je gora sv. Eme prek celega leta najbolj pomembna turistična atrakcija za Globasnico, saj v kraj privabi največ gostov. Zato občina želi že obstoječo pot s povezati v celoto; povezava izkopanin, cerkve, izvira zdravilne vode in arheološkega muzeja v središču občine bo okrepila turistično priljubljenost gore in tako bi lahko gora sv. Eme oziroma Globasnica postala romarsko središče alpsko-jadranskega prostora.

Občina Globasnica bi tako rada naravni spomenik ponovno ponudila romarjem in turistom. Skala nad izvirom se kruši in dostop do izvira je postal prenevaren, da bi lahko bil prosto odprt. Jamo in skalo je občina že večkrat poskušala sanirati, vendar jim nikoli ni uspelo pridobiti dovolj finančnih sredstev. Nedavno si je lokacijo ogledala delegacija čezmejnega geoparka Karavanke skupaj z županom Globasnice Bernardom Sadovnikom.

Kot je za ORF dejal Sadovnik, je zgled za prihodnje načrte lahko tudi priljubljen romarski kraj v Transilvaniji v Romuniji, dobre prakse iz Romunije bodo Korošci prenašali na goro svete Heme. Geopark Karavanke je odobril občini za sanacijo Rozalske votline na gori svete Heme podporo v višini 70.000 evrov s pogojem, da sodeluje tudi z drugimi romarskimi kraji, še poroča avstrijski ORF.