S Power BI in Skupino stroka.si do rešitev za poslovno analitiko

Gartner, priznana raziskovalna družba na področju informacijske tehnologije, je v svojem poročilu za leto 2021 Microsoftov Power BI že štirinajstič proglasila za vodilno svetovno platformo za analitiko in poslovno inteligenco. Power BI strokovnjakom Skupine stroka.si služi tudi kot osnova za razvijanje namenskih rešitev za poslovno analitiko.

 

Microsoft Power BI je doslej pomagal že 250 tisočim organizacijam, med katerimi je kar 97 odstotkov podjetij iz tako imenovane skupine Fortune 500, ki združuje 500 največjih ameriških podjetij po višini prihodkov. Nekatere Microsoftove stranke, kot so Humana, Nestle in Zurich, podatkovno kulturo uvajajo po celotni organizaciji in tako vsem svojim zaposlenim omogočajo, da se pri sprejemanju odločitev vedno zanesejo na podatke.

Zakaj je Power BI korak pred konkurenco?

Microsoft je k razširitvi platforme v največji meri prispeval z vključitvijo Power BI-ja v paket storitev Office 365. Svojim uporabnikom prav tako omogoča integracijo z orodjem za sodelovanje Teams, ki ga po podatkih iz lanskega novembra dnevno uporablja že 115 milijonov ljudi.

Power BI je nedvomno dokaz, da lahko en produkt združuje tako ugodno ceno kot vrhunske zmogljivosti. S širjenjem dostopnosti tehnologije za analitiko in poslovno inteligenco je namreč močno vplival na znižanje cen na celotnem trgu. Ob uveljavljenih funkcijah, kot sta na primer obdelava in vizualizacija podatkov, v osnovni različici nudi obogateno analitiko in avtomatizirano strojno učenje, Power BI Premium pa postreže tudi s storitvami, ki jih poganja umetna inteligenca. Microsoft se z dosedanjim uspehom Power BI-ja nikakor ne namerava zadovoljiti. Še naprej namreč ogromno investira v razvoj izdelka, ki ga vseskozi izboljšuje. Posodobitve izdaja tedensko in tako prispeva k temu, da lahko uporabniki redno preizkušajo novosti.

Odlične rešitve, osnovane na platformi Power BI

Power BI strokovnjakom Skupine stroka.si služi tudi kot osnova za razvijanje namenskih rešitev za poslovno analitiko. »Na ta način smo zasnovali aplikacije, ki so namenjene tako malim, srednje velikim kot velikim podjetjem. Aplikacija za spremljanje in analiziranje poslovanja podjetja – Fincheck temelji na finančnih kazalnikih, ki se uporabljajo tako pri nas kot drugod po svetupojasnjujejo v radeljski Skupini stroka.si in dodajajo, da je vrednosti kazalnikov prav tako mogoče primerjati s povprečjem izbrane dejavnosti v Sloveniji. Skupina stroka.si na podlagi Power BI ponuja tudi različne nadzorne plošče, kot sta denimo CashFlow Planner in nadzorna plošča OEE kazalnikov.

Večnivojski pregled nad finančnimi podatki, ki ga nudi CashFlow Planner, vodjem finančnih služb ali vodstvu v trenutku oriše finančno sliko podjetja, vključujoč prejemke, izdatke, stanje terjatev, obveznosti in končni saldo.Nadzorna plošča kazalnikov skupne učinkovitosti naprav (OEE) pa se uporablja kot nadgradnja ERP sistema in omogoča vsebinsko analizo izgub ter šibkih točk v proizvodnji.

Zadovoljni kupci o platformi Power BI in izkušnjah z našimi strokovnjaki

Kupci so s platformo Power BI in rešitvami Skupine stroka.si zelo zadovoljni, implementacija platforme je hitra in skorajda neopazna, prikaz podatkov pa hiter in predvsem uporaben. »Bilo je preprosto – množico številk, ki jih naše podjetje pri svojem poslovanju generira vsak dan, smo želeli povezati v kaj koristnega. Implementacije skorajda nismo opazili. Izvajalcem smo zgolj jasno povedali svoje zahteve in pričakovanja. V podjetju so morali sodelavci za prehod pripraviti še svoje baze podatkov. Za vse ostalo so v nekaj dneh poskrbeli strokovnjaki Skupine Stroka.si. Power BI zdaj vhodne podatke prejema neposredno iz našega poslovno informacijskega sistema, jih obdela in zaposlenemu prikaže kot poljubne kazalnike,« je povedal Edvard Hojnik, direktor podjetja TBS Team 24.