S kolesom že četrto leto opominjajo državo

Mladinska iniciativa s kolesarjenjem po trasi 3. razvojne osi že četrtič opozarja državo na dolgoletno perečo problematiko regije. Na pot od Šentruperta do Raven na Koroškem so se podali tudi koroški župani.

»Bo nova vlada tej nalogi kos?!« se je glasil slogan četrtega kolesarjenja po 3. razvojni osi, ki ga je Mladinska iniciativa za 3. razvojno os organizirala v nedeljo, 16. septembra 2018. Zbrali so se v Šentrupertu, kamor se bo iz Koroške priključila 3. razvojna os. Pot so pričeli proti Velenju, kjer jih je sprejel župan Bojan Kontič, pričakala pa jih je tudi množica kolesarjev. Sledil je najtežji del – vzpon na Graško goro, skozi katero bo nekoč predor hitre ceste na Koroško.

Nova skupina kolesarjev je čakala v mestnem jedru Slovenj Gradca, med njimi tudi župan Andrej Čas. Prišli so tudi občinski svetniki iz Dravograda, kamor so nadaljevali pot. Končna postaja je bila mestna hiša na Ravnah na Koroškem, kjer je kolesarje sprejel župan dr. Tomaž Rožen. Na kolesarjenju sta sodelovala tudi oba koroška poslanca Jani Prednik in Jože Lenart, ki je s kolesarsko skupino Mladinske iniciative prekolesaril celo pot. Med kolesarji sta bila tudi mežiški župan Dušan Krebel in županja Črne na Koroškem mag. Romana Lesjak.

Skupno so našteli okrog 150 kolesarjev, organizatorji so z obiskom zadovoljni. »Letošnja velika udeležba kolesarjev in podpornikov akcije na obeh straneh Graške Gore je pokazala, da znamo tako Korošci kot Velenjčani združiti sile za dosego skupnega cilja, to je izgradnje 3. razvojne osi. Od nove vlade imamo velika pričakovanja,« sporočajo po uspešnem kolesarskem vikendu. Z letošnjim simbolnim začetkom poti v Šentrupertu so izrazili pričakovanje in zaskrbljenost nad odločitvijo Ustavnega sodišča v zvezi z  vloženo ustavno presojo državnega prostorskega načrta. Odločitev sodišča naj bi bila znana v prihodnjih dneh.

NK