Romana Tomc: Koliko časa še namerava Evropska komisija ignorirati čistko na javni RTV?

Na aktualno dogajanje na RTV Slovenija se je odzvala evroposlanka Romana Tomc in v pozivu, naslovljenemu na podpredsednico Evropske komisije in evropsko komisarko za vrednote in preglednost Věro Jourovó, opozorila na stalne kršitve medijske svobode na RTV Slovenija.

 

Celotno pismo evroposlanke Romane Tomc objavljamo v nadaljevanju:

Nujni poziv v zvezi s stalnimi kršitvami medijske svobode na RTV Slovenija

Spoštovana podpredsednica Evropske komisije, Vera Jourová,
Kot žal že postaja rutina, se mi zdi potrebno, da vas ponovno opozorim na nenehne kršitve novinarske in uredniške svobode, ki jih izvaja vodstvo RTV Slovenija. V zadnjem incidentu je vodstvo RTV Slovenija skupini novinarjev onesposobilo službene kartice, kar jim je onemogočilo dostop do delovnih mest in opravljanje delovnih obveznosti.

Novo vodstvo RTV je tik pred novim letom 15 zaposlenih napotilo na enomesečno čakanje na delo in pri tem navedlo poslovne in organizacijske razloge. Trdili so, da zaradi finančnih omejitev in nujnega notranjega prestrukturiranja novinarjem ne morejo zagotoviti dela, določenega v pogodbah o zaposlitvi. Pomembno je opozoriti, da so bili med 2500 zaposlenimi, ki so jih napotili na čakanje, le posamezni novinarji, za katere velja, da že dolgo niso po godu slovenski vladi in novemu vodstvu RTV.

Naj še enkrat spomnim, da je predsednik vlade sam priznal, da je na RTV Slovenija vzpodbujal politične čistke. Zdi se, da je zadnji ukrep napotitve na čakanje jasen politični manever proti novinarjem, ki se ne strinjajo s sedanjo vlado. Za nameček je izobčenim novinarjem zdaj onemogočen dostop do njihovih pisarn, saj so jim bile onemogočene službene kartice.

Ugledni odgovorni urednik informativnega programa na TV SLO 2 – sicer del omenjene skupine, ki ni izrazito provladna – je dejanja vodstva označil kot nezakonita ter dejal, da gre za ustrahovanje in zlorabo pooblastil. Pri iskanju rešitve so naredili prijavo na inšpekcijsko službo, nameravajo pa vključiti tudi policijo, pri čemer zahtevajo pojasnila, zakaj jim je onemogočen dostop do delovnega mesta. Ta nesrečni dogodek je zadnji v nizu zaskrbljujočih dogodkov, ki so se zgodili od spornega prevzema nadzora s strani novega vodstva.

To vodenje prevzelo po implementaciji spornega Zakona o RTV Slovenija, katerega ustavnost še ni potrjena. V prejšnjih dopisih sem izpostavila množična odpuščanja novinarjev, odpovedi kritičnih oddaj, nenadne prekinitve zaposlitev in poročila o mobingu novinarjev, zlasti usmerjenem proti novinarjem, ki niso naklonjeni novemu vodstvu in vladi.

V prejšnjih dopisih sem izpostavila množična odpuščanja novinarjev, odpovedi kritičnih oddaj, nenadne prekinitve zaposlitev in poročila o mobingu novinarjev, zlasti usmerjenem proti novinarjem, ki niso naklonjeni novemu vodstvu in vladi. V prejšnjem pismu sem vas obvestila o domnevni ukinitvi satirične oddaje, ki je veljala za kritično do sedanje vlade. Žal so se govorice o ukinitvi zdaj uresničile.

Zdi se, da je čistka novinarjev, kritičnih do vlade, ki jo je napovedal predsednik vlade Robert Golob, v polnem teku. Spoštovana podpredsednica, koliko časa še namerava Evropska komisija ignorirati čistko na slovenski javni radioteleviziji?

S spoštovanjem,
Romana Tomc MEP