Ravne na Koroškem in Slovenj Gradec kmalu z brezplačnimi prevozi za invalide in upokojence

Občini Ravne na Koroškem in Slovenj Gradec se pospešeno pripravljata na uvedbo brezplačnih prevozov invalidov in upokojencev. Prevozi bodo v prvi vrsti namenjeni tistim, ki imajo nujne opravke pri zdravniku ali na področju javne uprave.

Na Ravnah na Koroškem lahko upokojenci sicer že koristijo brezplačne prevoze znotraj občine in v okolici. Ti so organizirani v okviru rednih avtobusnih linij na relaciji Kotlje – Ravne na Koroškem – Prevalje. Na zadnji seji občinskega sveta pa so ravenski svetniki obravnavali predinvesticijsko projektno dokumentacijo, ki opredeljuje, da bo občina v sodelovanju z LAS Mežiške doline kandidirala na razpisu za evropska sredstva.

Triletni projekt je ocenjen na 63 tisoč evrov, občina pa bo še v letošnjem letu poskrbela za nakup prilagojenega vozila za prevoz invalidov. Pri projektu bosta sodelovala tudi Koroški medgeneracijski center in Društvo invalidov Ravne. Kot poroča STA, bodo prevozi v prvi vrsti namenjeni tistim upokojencem in invalidom, ki imajo nujne opravke pri zdravniku ali na področju javne uprave.

Tudi v Slovenj Gradcu pišejo podobno zgodbo kot na Ravnah na Koroškem. V največji koroški občini naj bi začeli projekt brezplačnih prevozov izvajati 13. maja, za prevoze pa bodo namenili eno izmed službenih vozil občine. Prevoze bodo vršili prostovoljci v okviru zavoda Sopotniki. »V Mestni občini Slovenj Gradec želimo skozi medgeneracijsko sodelovanje preprečiti izoliranost starejših občanov, ki sedaj zaradi pomanjkanja možnosti javnega ali lastnega prevoza ostajajo pretežno doma in se v dogajanje v naši mestni občini žal ne vključujejo,« je na omrežju Facebook zapisal župan MO Slovenj Gradec Tilen Klugler, ob tem pa je povabil občane in občanke na bolj podrobno predstavitev projekta, ki bo 25. aprila v prostorih MKC Slovenj Gradec.

NK