Proti kršiteljem pogodbe ne bo tožbe

Občina Ravne na Koroškem je pred dnevi na javni dražbi od podjetja v stečaju kupila zemljišča dvorca na Javorniku. Čeprav so zasebniki kršili pogodbo z občino, jih ta ne bo tožila.

Občina lastnica celotnega zemljišča okoli gradu

Koroška podjetja, povezana v podjetje Grad Javornik, so se s pogodbo z ravensko občino zavezala, da bodo uredili propadajočo infrastrukturo dvorca na Javorniku. Zunanjost dvorca naj bi obnovili do leta 2010, notranjost pa do leta 2013. Pogodba je določala, da v primeru, če zasebni investitorji ne obnovijo zunanjosti in notranjosti v dogovorjenem časovnem obdobju, javorniški grad postane last občine. Občina je sicer postala lastnik dvorca, vendar leta 2017, zemljišča pa je odkupila.

Občina ob nakupu celotnega zemljišča dvorca na Javorniku odstopa od tožbe proti kršiteljem pogodbe, podjetju v stečaju EL.EN., inženirske storitve, ki je bil zadnji lastnik zemljišč. Nekdanji lastnik je bilo tudi podjetje Grad Javornik, ki danes ne obstaja več, v tem podjetju pa je bilo povezanih več koroških podjetnikov s svojimi podjetji, med drugimi tudi EL.EN., inženirske storitve, in Mehanizacija Miler.

Z obnovo starega dvorca in okolice občina namerava urediti Center Javornik – infrastruktura, kjer bi nudili dom starostnikov in varovana stanovanja.

Tudi Rimski vrelec iz zasebne v občinsko last

Tudi z ruskim investitorjem je občina imela podoben dogovor. Ruski zdravnik je namreč objekt kupil z namenom, da ga preuredi v sodoben rehabilitacijski center, poleg tega bi naredil tudi polnilnico tamkajšnje mineralne vode, izvir katere je dobil z nakupom zemljišča v vrednosti 480 tisočih evrov. Tudi v tej pogodbi je bilo podpisano, da mora investitor v določenem času investirati v objekt in ga odpreti; v nasprotnem primeru lastnik postane občina. Občina je sicer postala lastnik, vendar Rusu vrača kupnino, kar v prvotni pogodbi ni bilo določeno.

Kot poroča Koroški radio, pa se za propadajoči Rimski vrelec zanima investitor iz tujine. Objekt naj bi bil zanimiv zaradi same lokacije in bližine avstrijske Koroške. Obnova kompleksa v sodoben hotel s štirimi zvezdicami bi investitorja stala okoli sedem milijonov evrov, prinesel pa naj bi vsaj 50 novih delovnih mest, še poroča Koroški radio.

NK