Protestni shod šolnikov tudi na Koroškem

Stavka šolnikov bo občutna tudi na Koroškem, poleg zaprtja šol bo na Ravnah na Koroškem tudi protestni shod. Podjetja v zasebnem sektorju poskušajo omiliti stisko zaposlenih staršev, ki za svoje otroke nimajo varstva.

Danes naj bi po podatkih Sviza stavkalo več kot 90 odstotkov javnih vrtcev in šol, skupno število stavkajočih šolnikov tako znaša okoli 40 tisoč zaposlenih. Protestnemu shodu, kjer bodo šolniki zahtevali višje plače, ureditev plačila razredništva in višji regres, bomo priča tudi na Koroškem in sicer na Ravnah, na ploščadi pred trgovino Tuš. Na shodu – teh bo po vsej državi enajst –, se bo po pričakovanjih Sviza zbralo nekje med 500 in 2500 protestnikov.

Poleg protesta na Ravnah na Koroškem bodo ti tudi v Ljubljani, Mariboru, Celju, Velenju, Murski Soboti, Radovljici, Krškem, Kranju, Kopru in na Ptuju.

Za osnovno varstvo je v šolah in vrtcih kljub stavki poskrbljeno, a Sviz je starše vseeno pozval, naj se organizirajo drugače in svojih otrok raje ne pošiljajo v šole in vrtce. Nekatere šole, tudi koroške, so pred stavko staršem omogočile prijave na organizirano varstvo v času stavke, nekateri starši pa so kljub temu danes ostali brez varstva za svoje otroke.

SIJ Ravne Systems organizira varstvo za otroke zaposlenih

Večina delovno aktivnih staršev se mora na delovno sredo kljub stavki odpraviti v službo, kar lahko predstavlja velik problem. Tega se nekatera podjetja v zasebnem sektorju tudi zavedajo in iščejo rešitve, kako v takšnih primerih omiliti stisko staršev, ki jim jo s stavkami povzroča javni sektor. SIJ Ravne Systems namreč danes organizira inovativno varstvo otrok zaposlenih. Otrokom v starostnem rangu med šest in enajst let bodo odprli vrata v službeni svet staršev.

Od 5:45 do 8. ure bodo zaposleni svoje otroke predali v organizirano varstvo, po 9. uri pa se bodo zanje pričele zanimive aktivnosti. Po pozdravnem govoru direktorja SIJ Ravne Systems Sama Jenčiča se bodo otroci v spremstvu sodelavcev prostovoljcev podali na ogled obratov družbe SIJ Ravne Systems. Ogledu obratov sledi tudi kosilo, po kosilu pa razne animacije, igre in gledanje risank.

NK