Prijateljska Madžarska Sloveniji donirala 300 tisoč odmerkov cepiva

Predsednik vlade Janez Janša se je udeležil slavnostne predaje cepiva AstraZeneca, ki ga je v višini 300 tisoč odmerkov Sloveniji donirala Madžarska. Ob tej priložnosti je v Ljubljani potekala tudi izjava za medije, na kateri so sodelovali Janša, minister za zunanje zadeve Republike Madžarske Petér Szijjártó, minister za zdravje Janez Poklukar in direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek. “Kot predsednik vlade države, ki v juliju prevzema vodenje Sveta EU, se vam posebej zahvaljujem za vašo pomoč v cepivih za druge države v naši regiji, ki jim pomagate,” je dejal premier ob prevzemu cepiva in se Madžarski še posebej zahvalil za pomoč v prvem valu lansko pomlad, saj smo se soočali s praznimi skladišči. “Naj živi lepo in dobrososedsko prijateljstvo med Slovenijo in Madžarsko.”

Premier Janez Janša je uvodoma izrazil veselje, da v Sloveniji gostimo madžarskega ministra za zunanje zadeve Petra Szijjárta. “Danes je za Slovenijo dvakrat poseben dan. Pred natančno tridesetimi leti je prisegla prva generacija slovenske vojske, zato tudi nosim spominski znak v spomin na tisti pomemben dan. Takrat je bilo pred nami še vse odprto, razglasitev samostojne države, pričakovana agresija in predvsem bili smo sami,” je uvodoma dejal Janša.

V nadaljevanju je pojasnil, da danes Slovenija ni več sama in tudi obdana je s štirimi prijateljskimi državami. “Tudi  v preizkušnji, ki jo predstavlja pandemija, nismo bili sami. Današnja gesta, da nam posodite 300 tisoč odmerkov cepiva Astra Zeneca, to dokazuje na najboljši mogoč praktičen način,” je še povedal. Poudaril je tudi, da je bila Madžarska med tistimi državami, ki so bile na epidemijo bistveno bolje pripravljene od evropskega povprečja. “Zato nam je Madžarska pomagala že v začetku prvega vala lansko pomlad. Takrat smo imeli prazna skladišča zaščitne opreme in ponovno se zahvaljujemo za tisto pomoč v obliki zaščitne opreme, ki ste jo podarili slovenskim bolnišnicam.”

Več preberite TUKAJ.