Predvajanje filma Tihi večeri ob 60. obletnici smrti Franca Ksaverja Meška

Knjižnica Ksaverja Meška Slovenj Gradec vas ob 60. obletnici smrti Franca Ksaverja Meška v četrtek, 11. januarja 2024, ob 18.00, vabi na predvajanje dokumentarno-igranega filma Tihi večeri.

Tihi večeri je dokumentarni film produkcijske hiše Siposh o Francu Ksaverju Mešku, ki mu je dodan tudi obsežen igrani del, ki je izšel tudi kot kratki film z naslovom Onkraj poljan.

Franc Ksaver Meško je danes spregledan biser pisane slovenske besede. Skozi tančico zaprašene zgodovine nam film razkriva življenje in delo pisatelja, duhovnika ter velikega domoljuba, ki ga nista zlomila preganjanje tujih oblasti in vojna vihra. Meškova dediščina na filmskem platnu znova zaživi; preko podob njegovega literarnega sveta ter skozi pripoved ljudi, ki jih je Meško s svojim življenjem in zgledom zaznamoval.

Kratki igrani film Onkraj poljan je kolaž iz različnih povesti, likov in pripovedi ter prinaša zgodbo, polno mladostnih čustev sredi neprijaznega sveta. V dokumentarnem delu pa o Mešku spregovorijo literarni zgodovinarji, profesorji, sorodniki, njegovi farani in drugi, ki so se na svoji profesionalni ali osebni poti srečali z njim in njegovim delom.