Predstava Hlapci

V uredništvo smo prejeli pismo dijaka Gimnazije Ravne na Koroškem, ki je bil med tistimi gimnazijci, ki so si 6.maja ogledali modernizirano predstavo Hlapci. V pismu opisuje, kaj se je dogajalo na predstavi. Dijak je želel ostati anonimen, pismo pa v objavljamo v celoti. 

 

Pozdravljeni.

Sem eden od dijakov gimnazije, ki si je moral pod obvezno vsebino ogledati modernizirano predstavo Hlapci Ivana Cankarja. Že ob vstopu v gledališče so nas pričakale slike Kučana, Tita, Kardelja in še drugih partijcev. Nekaj korakov naprej smo lahko na računalniku, ki je bil del predstave videli posnetek našega predsednika vlade Janeza Janšo. Nismo bili prepričani, kam to pelje. Potem se je začela predstava in prve besede, ki smo jih slišali, so bile:

“Ti si tisti, ki si kradel in nam lagal 30 let,čas je, da za svoja morilska dejanja odgovarjaš. Slovenija je vstala, prišla je Svoboda in sedet boš šel za 30 let. Ti si nas hotel ukrasti naše Slovenije, se podrediti Madžarom, da bi Ljubljana nastala zgolj predmestje Budimpešte…”

Teh govorov je bilo še več v teku predstave. Omenjen je bil tudi Orban. Iz balkona so potem metali liste, na katerih so bili logotipi kot gibanje BLM in LGBT, kar ni nič spornega. Tretji logotip je mene in moje sošolce močno užalil in razjezil, bil je logotip protestov (kolo pred Triglavom). Nad tem smo bili močno zgroženi, saj da se to dogaja v naši prelepi Sloveniji, je res žalostno. Najbolj žalostno pa je to, da smo bili pretentani od šole, češ da si bomo ogledali Cankarjeve Hlapce. A vse je bila samo levičarska propaganda. Če si nekdo želi to predstavo do ogledati prostovoljno, je dobro, ne pa v okviru obvezne šolske vsebine. Kolikor vem, bi šola morala ostati politično nevtralna. Glede prestave same se mi zdi, da je to tudi sramota za Slovenijo, da se takšne stvari sploh dogajajo, predvsem pa po volitvah. Na žalost se res to dogaja.

Prilagam še karto, ki je rdeče barve in z golobom na sliki zelo samoumevna. Upam, da vam bo to pomagalo, saj sem bil med gledalci te predstave.