Predsednik vlade RS Janez Janša se udeležuje neformalnega zasedanja Evropskega sveta

Predsednik vlade RS Janez Janša je sinoči prispel v Francijo, kjer se udeležuje neformalnega zasedanja Evropskega sveta v Versaillesu. Sprejel ga je predsednik Francije Emmanuel Macron. Voditelji in voditeljice na tem srečanju razpravljajo o ruski vojaški agresiji proti Ukrajini in njenih posledicah o tem, kako okrepiti evropsko suverenost, zmanjšati odvisnost ter oblikovati nov model rasti in naložb.

 

Ob prihodu na srečanje je predsednik vlade Janez Janša v izjavi za medije spregovoril o nekaterih pomembnih temah tokratnega srečanja: “Evropska unija je danes pred dvema pomembnima odločitvama. Prva je čimprejšnja izključitev ruskih energentov iz EU. Zagovarjamo predvsem tezo, da to naredimo čimprej, kot je mogoče. Govoriti o tem, da se bo to zgodilo čez deset let, je žalitev za tiste, ki umirajo v vojni. To ni preprost korak, a če se EU združi, če združimo moči, imamo nekaj zalog za turbulentne čase in potem je to mogoče v realnem času, ko bo to še lahko vplivalo na ruska stališča do Ukrajine.”

Kot drugo pomembno stvar pa je premier Janša izpostavil perspektivo članstva Ukrajine v EU: “Tudi tu nasprotujemo temu, da se govori o letnicah, če govorimo o tem čez deset let, to Ukrajincem nič ne pomeni. Ukrajina mora imeti članstvo v EU zagotovljeno na podoben način, kot smo se v Solunu leta 2003 zavezali za države zahodnega Balkana, naredili bomo vse, kar je v naši moči, da se to stori čimprej.”