Predsednik vlade RS Janez Janša je bil včeraj gost oddaje na Sky News

Predsednik vlade Republike Slovenije Janez Janša je bil včeraj gost oddaje The News Hour na Sky News. V oddaji je spregovoril o naporih za zaustavitev vojne v Ukrajini in krepitvi varnosti v Evropi:

 

“Nisem si mislil, da bomo podobe takšnih grozodejstev videli v letu 2022. Tudi 30 let nazaj nismo verjeli, da je kaj takšnega mogoče.”

Rusija sicer trdi, da napadi niso njena odgovornost, toda predsednik vlade je ob tem dejal, da kolikor je spremljal dogodke, je Rusija sprva potrdila napad, ko pa so videli rezultate napada, pa so začeli kriviti Ukrajince. “Toda to ni prvič, ko to počnejo. Nihče jim ne verjame,” je povedal premier.
“Glede dogodkov, ki jih spremljamo v zadnjih dneh v Ukrajini, bi za ruskega predsednika Putina lahko uporabili besede, da je vojni zločinec. To, kar smo videli v nedeljo v Buči, so vojni zločini in ni drugih besed, ki bi bile dovolj močne, da bi opisale ta grozodejstva.”
“Ko sem videl ta grozodejstva, je bil moj prvi spomin na to, da smo nekaj podobnega videli 30 ali nekaj manj let nazaj, ko smo bili napadeni s strani Jugoslovanske komunistične vojske v Sloveniji, Vukovarju, Sarajevu. Težko je opisati z besedami to dogajanje in res moramo narediti vse, da Ukrajincem pomagamo, da se ubranijo. Dokler jim ne bomo uspeli pomagati, bomo na žalost lahko dnevno soočeni s takšnimi prizori.”