Predčasnega glasovanja na referendumu o vodah se je udeležilo rekordnih 84.196 volivcev, v nedeljo bo pomemben vsak glas

V tem tednu je tri dni potekalo predčasno glasovanje na referendumu o vodah – svoj glas je oddalo 84.196 volivcev oziroma 4,96 odstotka vseh volilnih upravičencev, kar je najvišja udeležba na predčasnem glasovanju na referendumih in volitvah. Referendum bo sicer potekal v nedeljo, da bi novela zakona padla, pa bodo nasprotniki zakona morali nabrati 340 tisoč glasov proti. Ker bi udeležba lahko dosegla potreben kvorum, bo potreben vsak glas.

Na podlagi končnih podatkov okrajnih volilnih komisij (OVK), se je predčasnega glasovanja na referendumu o ZV-1G udeležilo 84.196 volivcev oziroma 4,96 odstotka vseh volilnih upravičencev. Gre za končne podatke o volilni udeležbi, ki jih je državna volilna komisija prejela od OVK – na prvi dan predčasnega referenduma je svoj glas oddalo 24.707 ljudi, drug dan je bila udeležba najvišja – glasovalo je 30.113 volilnih upravičencev, tretji dan pa se je na referendum odpravilo 29.376 posameznikov. Gre sicer za najvišjo udeležbo na predčasnem glasovanju na referendumih in volitvah. Redno glasovanje oziroma referendum bo sicer potekal to nedeljo, referendumsko vprašanje pa se glasi: “Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o vodah (ZV-1G), ki ga je sprejel državni zbor na seji dne 31. marca 2021?” Na referendumu bo novela zakona zavrnjena, če bo proti njej glasovala večina udeležencev referenduma, ob tem pa mora biti dosežen še kvorum. Da pobudnikom referenduma uspe, mora torej proti glasovati okoli 340 tisoč volivcev, glasov pa mora biti več proti, kot pa za. Od 84 tisoč do 340 tisoč jih še nekaj manjka, česar se nasprotniki zakona dobro zavedajo -treba pa je seveda tudi opozoriti, da niti še ne vemo, koliko od 84 tisoč glasov, je bilo proti in koliko za.

Več preberite TUKAJ.