Predavanje o alpinistični zimski odpravi v PROKLETIJE leta 1974

Plezalni center Prevalje poleg plezanja ponuja tudi zanimiva predavanja z alpinistično/planinsko/popotniško tematiko in tako postaja stičišče ljudi, ki jih zanima življenje z naravo in v naravi.

 

V letu 2022 so Koroški alpinisti skupaj Koroški pokrajinskim muzejem s potujočo razstavo proslavili 85 let alpinizma na Koroškem. V teh letih so iz njega izšli mnogi gorski reševalci in vrhunski alpinisti, udeleženci mnogih alpinističnih odprav v Himalajo, Ande in ostala gorstva sveta. Prav tako naš osvajalec Everesta Andrej Gradišnik.
V sredo 6. Marca pa so Plezalni center Prevalje in Alpinistični klub Ravne na Koroškem v dvorani Plezalnega centra Prevalje organizirali odmevno predavanje o alpinistični zimski odpravi v PROKLETIJE leta 1974. Vodja takratne odprave spominskega tabora Koroških alpinistov Jože Havle je o tem predaval. Milan Visinski pa je predstavil spominsko odpravo v PROKLETIJE, ki jo je lani septembra organiziral. Predstavitev je vodil in povezoval Marko Kavtičnik.
S Črnogorskimi Prokletijami smo Koroški alpinisti usodno povezani. Letos, 11. februarja pa je minilo 50 let odkar sta se februarja leta 1974 smrtno ponesrečila dva naša alpinista Maks Čas in Branko Logar, snežni plaz ju je odnesel izpod vrha Karanfila.
Prva odprava Koroških alpinistov v Prokletije je sicer bila že nekaj let prej, l.1972 takrat so leteli s Caravelo v Ivaničgrad (danes Berane) in so potem z osli prenesli vso opremo v dolino Grbaje. Ja takrat je bil obisk v Prokletijah prava ekspedicija.
Potem pa so se ravenski in prevaljski alpinisti odločili za zimsko odpravo v februarju l. 1974, ko se je zgodila tragedija. Več o tej odpravi in o takratnih razmerah je povedal vodje takratne odprave Jože Havle.
V drugem delu pa nam je Milan Visinski predstavil Spominski tabor Koroških alpinistov v Prokletijah (Črna Gora) ob 50 letnici tragične nesreče dveh naših članov, ki ga je tudi poimenoval Alpinistično – turistično – kulinarično ekspedicijo v Črnogorske Prokletije. Želja Visinskega je bila, da to ne bi bila klasična odprava, v smislu hitro na vrh gore in hitro nazaj. Ampak potovanje po kulturi neke dežele, okušanje lokalne kulinarike in uživanje tudi brez alpnističnega rukzaka na hrbtu.
Njegova zaljubljenost v Prokletije (in tudi Komove, ki so tam blizu) izhaja še iz časov ko je kot konzultant delal v Črni gori, ko je v kraju Berane sodeloval pri reševanju podjetja, ki so ga takrat kupili Slovenci. Medtem je spoznal nekatere čudovite ljudi v teh krajih, s nekaterimi ima še danes kontakte. Že takrat je obiskal dolino Grbaje, posebej pa ga je navdušil obisk doline Ropojane v mesecu maju, ko je bila v polnem cvetju samih zdravilnih rastlin.
Predavalnica v Plezalnem centru Prevalje je pokala po šivih, saj se je predavanja udeležilo okrog 100 obiskovalcev. Predstavitve so se udeležili tudu nekateri sorodniki in prijatelji takrat preminulih alpinistov.
Po koncu prireditve so si obiskovalci prireditve z zanimanjem ogledali nekaj opreme, ki so jo uporabljali prav na odpravi leta 1974. Nekateri deli opreme so bili takrat narejeni v domačih delavnicah.

Plezalni center Prevalje