Poroštveni zakon prestal prvo obravnavo

Poroštveni zakon, ki predstavlja finančno podlago za del 3. razvojne osi, je prestal prvo parlamentarno obravnavo. Kot kaže, ima zakon zadostno podporo, negativno mnenje so izrazili le v Levici in SNS.

Zakon o poroštvu, ki predstavlja finančno podlago za začetek gradnje dela 3. razvojne osi in za projekt 2. tir, je bil v prvi obravnavi deležen podpore poslancev. Za odseka med Slovenj Gradcem in Velenjem ter med Novim mestom in Osredkom predlog zakona predvideva poroštvo v višini 360 milijonov evrov, posojilo pa mora biti odplačano najkasneje do leta 2055.

Kljub podpori pa so v več strankah opozorili tudi na slabosti v predlogu zakona. V stranki SMC še vedno zagovarjajo sodelovanje zaledne države pri projektu drugega tira, ki je zaenkrat še nejasno. V SDS bodo zakon podprli, saj ne želijo, da je koroška hitra cesta talka drugega tira, bodo pa v drugem branju zahtevali umik poroštva podjetju 2TDK. V največji opozicijski stranki bi si želeli tudi, da bi poroštveni zakon zajemal celotno 3. razvojno os, ne samo dele. Podobno menijo v NSi, zakon bi bil po njihovem mnenju boljši, če ne bi združeval železniškega in cestnega infrastrukturnega projekta.

Predloga zakona ne bodo podprli le v Levici in SNS. Slednji so prepričani, da gre za navezo strank SAB in SD pri kraji proračunskega denarja pod pretvezo pomoči Korošcem in Dolenjcem. Levica pa se je podpori odrekla zaradi nejasnosti glede sodelovanja še kakšne druge države pri projektu drugega tira, s tem pa nejasnosti lastništva železniške povezave med Divačo in Koprom.