Poročilo s 14-dnevno napovedjo dokazuje, zakaj je cepljenje nujno

Številke na novo okuženih oseb s koronavirusom niso nič kaj obetavne. Na NIJZ so objavili zaskrbljujoče podatke, zabeležene v torek, in sicer, da smo presegli mejo 1000 okužb na dan, kar je največ v četrtem valu. Hospitaliziranih je 243 oseb, 61 jih potrebuje intenzivno terapijo. Kakšna pa je napoved v naslednjih 14 dneh? To statistično poročilo so pripravili na Evropskem centru za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC), kjer so primerjali podatke držav članic EU. Za Slovenijo, kjer imamo trenutno 44-odstotno precepljenost prebivalstva, so napovedi črnoglede. 

Nekdanja ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič je na svojem Twitter profilu delila poročilo ECDC, s pripisom “morda bo to poročilo prepričalo še koga, da se je potrebno cepiti”. Poročilo namreč prikazuje, kakšna je trenutna stopnja zaskrbljenosti glede razmer v povezavi s koronavirusom v državah članicah EU in v Evropskem gospodarskem prostoru (EGP) in kakšna je 14-dnevna napoved glede števila okuženih, sprejemov v bolnišnice, potrebe po intenzivni negi in števila smrtnih žrtev zaradi koronavirusa.

Iz poročila je razvidno, da je za Slovenijo na žalost napovedano povečano število v vseh štirih kategorijah (nove okužbe, bolnišnična obravnava, potreba po intenzivni negi, smrtne žrtve). To lahko pripisujemo slabi precepljenosti prebivalcev, ki mu gotovo botrujejo tudi tisti, ki se požvižgajo na ukrepe in ostanejo nekaznovani; ravnatelji, ki ne verjamejo v virus; razne skupine, ki verjamejo, da nam s testiranjem zdravstveni delavci vstavijo v nos anteno, in nenazadnje mediji, ki vse to podpirajo.

Več preberite TUKAJ.