Poleti v KGLU različna predavanja in delavnice

V Koroški galeriji likovnih umetnosti so za letošnje poletje pripravili serijo predavanj, povezanih z umetnostjo, in umetniške delavnice.

Danes, 3. julija, se v Slovenj Gradcu začnejo Bernekerjeve poletne ustvarjalnice, jutri pa se začnejo še na Ravnah na Koroškem. Ustvarjalnice so namenjene najmlajšim ustvarjalcem od 4. leta starosti pa do konca osnovne šole. »Otroci si skupaj s kustosom pedagogom najprej ogledajo aktualno razstavo ter se na tak način seznanjajo z osnovnimi pojmi o umetnosti ter dobijo preproste podatke o avtorjih razstave in njihovem delu, v drugem delu pa otroci sami ustvarijo unikaten likovni izdelek. Spoznavanje umetnosti poteka prek pravljičnega junaka Vrančka Kokija, ki je zaščitni znak Bernekerjevih ustvarjalnic, njegov lik pa otroke nagovarja skozi pravljico, Kako je Vranček Koki postal čuvaj galerijske zbirke,« sporočajo organizatorji.

Vsak torek, vse do konca meseca avgusta, bodo v Slovenj Gradcu potekale raznorazne umetniške delavnice, kjer bodo otroci kiparili, ustvarjali grafike, večplastne slike iz akrilnih barv, spoznali bodo analogno fotografijo in reševali razne umetniške uganke. Podoben program je v Galeriji Ravne na Ravnah na Koroškem, le da dogodki potekajo ob sredah, zaključijo pa se zadnjo sredo v juliju.

Ob četrtkih pa bodo v slovenjgraški galeriji do konca meseca potekala predavanja o različnih temah umetnosti. »To poletje boste lahko prisluhnili lekcijam o slikarskem samouku Tisnikarju, samorastniškem slikarskem primitivcu Rousseauju, predavanju o umetnosti izven osrednjih ustvarjalnih tokov, t. i. Outsider art, ter tradiciji ekspresionističnega slikarstva v evropski umetnosti. Poletna predavanja je za vas pripravil Marko Košan, kustos KGLU,« sporočajo iz slovenjgraške galerije.

Prvo predavanje z naslovom Jože Tisnikar in njegov svet se začne že ta četrtek, 5. julija, ob tem pa si bodo obiskovalci pod vodstvom kustosa razstave in predavatelja Marka Košana ogledali razstavo Jožeta Tisnikarja z naslovom Smrt ni konec.

NK