Poklon Jožetu Tisnikarju

Mnogi Korošci so ob pandemiji covid-19 pogrešali kulturno življenje, ki se sedaj počasi vrača v stare tirnice. Zato nikakor ne gre spregledati in zamuditi razstave slikarja Jožeta Tisnikarja in o Jožetu Tisnikarju, ki je tačas na ogled v Koroški galeriji likovnih umetnosti, nosi pa naslov Minljivost – Hommage Tisnikarju.

Zbirka Hommage Tisnikarju vključuje 66 Tisnikarjevih slik in risb, ob njih  pa še dela naslednjih avtorjev: Mirsad Begić, Bogdan Borčić, Matej Čepin, Hermann Falke, Metod Frlic, Zdenko Huzjan, Roberto Kusterle, Dragiša Modrinjak, Zoran Mušič, Valentin Oman, Tihomir Pinter, Herman Pivk, Vladimir Veličković, Franc Vozelj. 

 

Življenje Jožeta Tisnikarja se je končalo leta 1998 v tragični prometni nesreči. Foto: KGLU

Življenje Jožeta Tisnikarja se je končalo leta 1998 v tragični prometni nesreči ravno v času, ko je z veliko retrospektivno razstavo ob jubileju sedemdesetletnice v slovenjgraški Koroški galeriji likovnih umetnosti doživel največji triumf svoje umetnosti. Samosvoja, neponovljiva in neposnemljiva likovna zgodba trpkega tipanja po končnih resnicah človekove eksistence pa je tudi poslej ostala neusahljiv vrelec navdiha za snovanje novih projektov, osredotočenih na eno izmed osrednjih zbirk slovenjgraške galerije z naslovom »HOMMAGE TISNIKARJU«, ki si jo je zamislila umetnostna zgodovinarka in tedanja direktorica Koroške galerije likovnih umetnosti Milena Zlatar, v spomin na velikega slikarja pa združuje dela slovenskih in tujih ustvarjalcev sorodne umetniške poetike.

Razstava v spomin na velikega slikarja pa združuje dela slovenskih in tujih ustvarjalcev sorodne umetniške poetike. Foto:KGLU