Pogoji za vstop v Slovenijo ostajajo nespremenjeni, nove spremembe glede karantene

Vlada Republike Slovenije je izdala Odlok o spremembah Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19. Odlok začne veljati danes, 10. septembra 2021 in velja do 19. septembra 2021.

Pogoji za vstop v Republiko Slovenijo vsebinsko ostajajo nespremenjeni, spremembe so zgolj pri terminološki uskladitvi z novim Odlokom o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2.

Prav tako pa je Vlada Republike Slovenije spremenila Odlok o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni COVID-19, ki med drugim določa trajanje roka od pozitivnega rezultata testa PCR do 180 dni. Sprejela je tudi predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Kazenskega zakonika.

Vlada je s spremembo odloka določila trajanje roka od pozitivnega rezultata testa PCR do 180 dni ter da se oseb, ki so bile dvakrat cepljene s cepivom proizvajalca AstraZeneca in cepivom Covishield proizvajalca Institute of India/AstraZeneca, se jim ne odredi karantena na domu, če je preteklo 21 dni od prejema drugega odmerka.

Predlog novele Kazenskega zakonika se nanaša na uskladitev z nekaterimi konvencijami Sveta Evrope in Organizacije združenih narodov in na prenos nekaterih direktiv Evropske unije. Ostale spremembe so oblikovane na podlagi predlogov iz prakse pristojnih organov.