Podrobno spoznajte kandidata za župana Slovenj Gradca Andreja Breznika

S kandidatom za župana Slovenj Gradca na prihajajočih lokalnih volitvah Andrejem Breznikom smo na portalu e-Koroška v preteklosti opravili tri intervjuje na različne teme. Preko zapisanega lahko bolj podrobno spoznate kandidatovo življenje in mišljenje.

Andrej Breznik se je podal že na minule predčasne državnozborske volitve, v Mislinjski dolini je pobral daleč največ glasov – zbral jih je kar 2622, kar je skoraj 1200 več od drugo uvrščenega Jožeta Lenarta. Breznik se je v svoji volilni kampanji zavzemal predvsem za vzpostavitev ugodnega okolja za razvoj gospodarstva in podjetništva, saj sam že desetletja vodi uspešno družinsko podjetje. »Kot obrtnik in podjetnik se srečujem z veliko težavami zaradi nesposobnih vlad, ki naših želja in pobud ne slišijo,« je dejal Breznik. Aktiven je kot član slovenjgraške obrtne zbornice, močno pa je vpet tudi v kulturno okolje.

Andrej Breznik: »Ko se spomnim na primer koroška dečka, se mi zarosijo oči.«

Z družinskim pevskim zborom so Breznikovi skozi štiri desetletja uspešnega delovanja postali prepoznaven slovenski pevski zbor, nastopali so že na številnih dogodkih doma in v tujini. Ko so leta 1967 začeli z nastopanjem, je najmlajši član pevskega zbora štel komaj tri leta, danes pa v pevsko življenje pridno uvajajo že najmlajšo, četrto generacijo Breznikovih. Poleg tega je Andrej Breznik nastopal tudi v drugih slovenskih pevskih zborih, kot so Cerkveni pevski zbor, Carintia Cantat, dva zbora Glasbene matice, Mešani pevski zbor v Ljubljani, Oktet Lesna in Lovski oktet.

Družina Breznik: »Naša pevska tradicija nikoli ne bo zamrla.«

Ob tem ne smemo pozabiti na Breznikov boj pri primeru Koroška dečka. Breznik namreč živi v Pamečah, v neposredni bližini starih staršev, ki so jima uslužbenci centra za socialno delo po smrti hčerke iz oskrbe odvzeli vnuke in jih dali v rejništvo. Že takoj naslednji dan po odvzemu se je Breznik s podporniki podal v boj za pravico in primer pripeljal do tega, da primer ni potonil v pozabo, pač pa so ga, predvsem po zaslugi odvetnika starih staršev Velimirja Cugmasa, pripeljali vse do Evropskega sodišča za človekove pravice.

Andrej Breznik: »Še vedno trdim, da sem se boril za pravo stvar.«