Po svetovni enduro seriji še evropska

Na Koroško prihodnje poletje zopet prihaja EWS, tokrat z dirko evropske enduro serije. Čezmejna dirka bo junija privabila okrog 200 enduro kolesarjev iz celotne Evrope.

Letošnje poletje je Koroška na obeh straneh meje gostila tekmovanje svetovne enduro serije EWS, kjer se je zbralo in tekmovalo okoli 400 kolesarjev, med njimi najboljši enduro kolesarji na svetu. V okviru že tradicionalnega kolesarskega maraton Black Hole Bike Fest pa bo prihodnje leto na Koroškem ponovno enduro tekmovanje najvišjega ranga, tokrat evropska serija “EWS Continental”.

Čezmejni Black Hole Enduro bo tretja izmed štirih evropskih dirk, potekala pa bo 22. in 23. junija 2019. Po besedah organizatorja Aneja Štrucla se tovrstnih tekmovanj udeleži okoli 200 enduro kolesarjev, nekoliko manj kot svetovne serije. “A tekmovanje je prav tako prestižno kot svetovna serija, ki smo jo gostili letos,” pravi Štrucl. Black Hole Enduro pa bo poleg tega tudi del slovenske enduro serije SloEnduro. Trase še niso natančno določili, bo pa zopet potekala na območju slovenske in avstrijske Koroške hkrati.

Enduro je ena najbolj priljubljenih in najtežjih gorsko kolesarskih disciplin, ki od kolesarja zahtevajo kombinacijo zelo dobre fizične pripravljenosti in tehnične dovršenosti. Proge niso tako zahtevne in nevarne kot pri disciplini downhill, zato so zelo priljubljene med neprofesionalnimi gorskimi kolesarji. Ravno zaradi enduro prog kolesarji hodijo po svetu in odkrivajo nove kraje in s tem lahko Koroška postane vodilna destinacija gorskega kolesarstva na svetu.

Celotno gorsko kolesarsko dogajanje bo prihodnje še daljše in bolj bogato kot letos. Prvi vikend Black Hole Bike Festa, ki bo potekal 15. in 16. junija, bo namenjen maratonu, naslednji vikend bodo kolesarji tekmovali v enduru, dogajalo pa se bo vse do 25. junija, ko bo na Ravnah na Koroškem potekalo državno prvenstvo v krosu.

Eden izmed razlogov, da je EWS za svojo destinacijo v okviru evropske serije izbral Koroško, je dobro izpeljana letošnja tekma svetovne serije. Tekmovanje je izpolnilo pričakovanja tako domačih organizatorjev kot organizatorjev EWS, pravi Anej Štrucl, ki upa, da bodo tekmovanja EWS postala stalnica koroškega kolesarstva.