Po dveh letih od vloženih tožb se primeri počasi začenjajo

Tožbe proti avstrijskim hidroelektrarnam Verbund so to jesen že stalnica na mariborskem in slovenjgraškem sodišču. Konec oktobra so v Slovenj Gradcu obravnavali tožbo zavarovalnice Generali proti Verbundu, v tem tednu so bili tožeči prebivalci Dravograda, za danes je na mariborskem sodišču razpisanih pet narokov.

Koliko let bodo oškodovani še čakali na pošteno spravo?

Na portalu e-Koroška smo že večkrat poročali, da so poplave pred petimi leti občinam v Dravski dolini pustile nepozabno in nepopravljivo škodo. Poleg hudega neurja se vzrok izjemo hudih poplav skriva tudi v spustu velike količine vode iz akumulacijskih jezer v sosednji Avstriji, za katera so odgovorne avstrijske hidroelektrarne Verbund.

Ko je še nedolgo nazaj bilo videti, da bo to še ena izmed zgodb brez epiloga, kot marsikateri primer na slovenskih sodiščih, so se to jesen le začele težko pričakovane obravnave. Minuli ponedeljek se je na Okrožnem sodišču Slovenj Gradec odvila prva obravnava, ki jo sicer vodi Okrožno sodišče Maribor, šestih oškodovancev iz Dravograda, ki Verbund tožijo za skupno 354.000 evrov odškodnine. Kot poroča STA, bo za razčiščenje tožbenega zahtevka in odločitev glede odškodnine potrebno še izvedeniško mnenje, glede na seznam slovenskih izvedencev pa sodnica ne vidi ustreznega izvedenca, zato je možen scenarij, pri katerem bodo v okviru slovenske ustanove angažirali več izvedencev.

To seveda pomeni dodatne dolgotrajne postopke in seveda stroške. Že tako prizadeti ljudje, ki jim je izjemno velik tok reke Drave poplavil in uničil hiše, katerih nobena slovenska zavarovalnica več noče zavarovati proti poplavam, bodo na pošteno spravo še čakali. Samo postopek pridobitve izvedeniškega mnenja lahko traja kakšno leto ali dlje.

Zavarovanci Generali so prišli do datuma glavne obravnave

Konec oktobra pa je na slovenjgraškem sodišču potekal prvi narok v tožbi zavarovalnice Generali proti avstrijskemu Verbundu, ki jih tožijo zaradi škode, ki jo je voda povzročila njihovim zavarovancem v občinah Dravograd in Vuzenica, tožba je ocenjena na 31 tisoč evrov. Glavna obravnava, na kateri bodo zaslišane priče in bodo predložena izvedenska mnenja, bo 9. januarja prihodnje leto, do takrat pa se lahko obe strani še poravnata. Glede na to, da je bil včeraj poravnalni narok neuspešen, tudi do glavne obravnave med Verbundom in zavarovalnico Generali ne bo prišlo do dogovora.

JP