Planinski filmski večer Emila Milana Savellija

Planinsko društvo Črna na Koroškem organizira v petek, 25.2.2022 ob 18. uri, Planinski filmski večer v spomin na dolgoletnega člana društva Emila Milana Savellija. Filmski večer bo potekal v Kulturnem domu Črna na Koroškem, vstop je prost. Upoštevala se bodo veljavna PCT določila, maska je obvezna. 

Filmski večer je sestavljen iz dveh delov. V prvem delu programa bodo predstavljeni naslednji filmi Emila Milana Savellija: 

  • Iz črnjanske preteklosti-Pust v Črni (1979) 
  • Otvoritev spomenika pri Prauhartu (1984) 
  • Delovna akcija na Smrekovcu (1977) 
  • Edi Drofelnik vstopa v Eiger (1974) 
  • Črnjani v Pallaviciniju (Grossglockner) 

V drugem delu pa si boste lahko ogledali naslednje filme: 

  • Talliraju, Peru (Jani Hercog) 
  • Ferata Mučevo (Boštjan Rataj) 
  • Razglednice iz Kirgizije (Azra, Marijan) 
  • Do ižine bomo zad (Nejc Gerdej) 
  • Moji vzponi v času korone (Andrej Jež) 

Emil Milan Savelli se je rodil leta 1941 v Šentjurju pri Celju. Med vojno se je skupaj s starši preselil v Črno, kjer je preživel vse svoje življenje. Izučil se je za trgovca in že v mladih letih postal poslovodja lokalne železnine-kovine, ki je zaradi njegove požrtvovalnosti in predanosti postala pojem dobre trgovine daleč naokoli. 

Bil je družbeno, športno in politično aktiven vse svoje življenje. V času osamosvajanja Slovenije je bil med drugim zadolžen za blagovne rezerve celotne doline. Po ustanovitvi samostojne Občine Črna na Koroškem se je takoj vključil v njeno delovanje, bil je član prvega občinskega sveta in tudi njegov prvi in edini predsednik. 

Svoje življenje pa je največ posvetil športu in kulturi. Njegova tiha, a velika ljubezen je bila ljubezen do jazza. V takrat sloviti radijski oddaji “Spoznavajmo svet in domovino” je s prijateljem osvojil prvo mesto na temo jazz-a. 

V športu je bil vsesplošno aktiven. Bil je član prve ekipe nogometnega kluba Peca, veliko je smučal in se udeleževal mnogih tekmovanj, igral je tudi rokomet in namizni tenis. Bil je prvi načelnik alpinističnega kluba v Črni in njegov častni član. Živel in dihal je s klubom, se brez kančka zavisti veselili uspehov njegovih članov, iskreno od srca. Pod njegovim mentorstvom so se kalili vrhunski alpinisti. Bil je član dveh odmevnih odprav alpinističnega odseka Črna, na Norveško v Troltind in na Rakapoši v Pakistan. Bil je tudi član koroške alpinistične odprave v Peru leta 1980, na kateri je posnel tri filme: Jezero Titikaka, Inti Rajmi in Machu Pichu. Na festivalu gorniškega filma v Ljubljani je bil za film Jezero Titikaka odlikovan z visokim priznanjem. 

V gorah je bil navdušen fotograf in snemalec. V spomin nanj Planinsko društvo Črna vse od leta 2017 vsako leto februarja organizira filmski večer, na katerem poleg njegovih filmov predvajajo tudi filme drugih ljubiteljev gora. 

Emil Milan Savelli je umrl leta 2015. Tako kot je živel, tako je odšel. Poln energije in načrtov za prihodnost je povsem nepričakovano zaprl vrata življenja za seboj.