Peca postaja vse bolj priljubljena turistična destinacija

Peco je minulo zimo obiskalo več kot 7 odstotkov vseh obiskovalcev avstrijske Koroške. K rekordni zimi je poleg slovenskih in avstrijskih smučarjev pripomogel dober obisk turistov iz tujine.

Peca, najvišja gora slovenske Koroške in središče Geoparka Karavanke s skupkom zanimivih zimskih in poletnih atrakcij na svoja pobočja privablja goste preko celega leta, z izjemo kratkega prehodnega obdobja med zimo in pomladjo. Odkar je avstrijsko smučišče prešlo v roke zasebnika Franza Skuka in odkar je Skuk začel rapidno širiti turistično ponudbo ter obogatil smučišče z infrastrukturnimi posodobitvami, številke strmo rastejo. Samo v minuli zimski sezoni so na smučišču našteli preko 70 tisoč gostov, kar je za 20 odstotkov več kot prejšnjo sezono.

Že pričakovanja za zimsko sezono so bila lani ob zaključku poletja na avstrijskem Koroškem precej visoka, saj je bila poletna sezona v primerjavi s prejšnjo precej bolj uspešna. Lanskega julija so bila namreč prenočišča na avstrijskem Koroškem v primerjavi poletjem 2016 za 4,2 odstotka bolj zasedena, za 4,5 odstotka je porastlo tudi število tujih turistov, ki na avstrijsko stran Koroške prinašajo kar 62 odstotkov vseh nočitev.

Celotna avstrijska Koroška je minulo zimo zabeležila rekordno število gostov, predvsem tujih. Nočitev je bilo okoli 3,7 milijona, kar je 8,7 odstotkov več kot sezono poprej, skupno pa je od novembra do aprila avstrijsko Koroško obiskalo nekaj manj kot milijon turistov. Če združimo številke celotne dežele in Pece ugotovimo, da je Peco obiskalo dobrih 7 odstotkov vseh obiskovalcev na avstrijskem Koroškem. Čezmejna gora Slovenije in Avstrije je lep primer, kako lahko čezmejna evropska organizacija, kot je Geopark Karavanke, in ambiciozni zasebni turistični ponudniki v nekaj letih ustvarijo in izkoristijo nove in obstoječe turistične potenciale, ki jih ponuja okolje.

Z optimizmom lahko na Peci zrejo tudi v poletno sezono, ki se je začela pred nekaj tedni. Poleg pohodništva je vsako leto bolj popularno tudi gorsko kolesarjenje; urejeni »flow trail« je najdaljši tovrsten kolesarski spust v Evropi, skupna dolžina znaša preko deset kilometrov, v prihodnje pa lahko pričakujemo še nekaj kilometrov dodatnih urejenih kolesarskih prog.

NK