‘Osebno upam, da bo koncert Blue Öyster Cult razprodan’

Dirty Skunks oziroma Veseli dihurčki delujejo od leta 2002, ko sta ustanovitelja Črt Batagelj  in Matej Ahlin pod tem imenom organizirala prvi koncert. Čez nekaj let  sta ustanovila Kulturno društvo Veseli Dihurčki, ki danes izvaja več koncertnih ciklov. Do sedaj sta organizirala več kot 1000 koncertov. Tudi letos sta že najavila nekaj zanimivih skupin. V Ljubljano bodo prišli Blue Öyster Cult, Tarja ter najbolj znana japonska heavy metal skupina Loudness. Več o delovanju društva si lahko preberete v spodnjem intervjuju.

 

 

 

E-Koroška: Ali bi za začetek predstavili vaše delovanje? 

Dirty Skunks: Ime Dirty Skunks sva začela uporabljati z Matejem, ko sva organizirala najin prvi koncert leta 2002. Po 21ih letih se je ime kar prijelo pri poslušalcih trše alternativne glasbe. Dokaj kmalu sva ugotovila, da bova koncerte organizirala za nedoločen čas, tako da sva ustanovila Kulturno društvo Veseli dihurčki. Društvo danes izvaja več koncertnih ciklov:

Koncertni cikel Kadilnica of Death, kjer dajemo možnost domačim metal skupinam, da se prvič predstavijo ali pa spromovirajo svoj nov album.

Koncertni cikel Drunk in Public, kjer je podobna zgodba kot pri Kadilnici of Death, z razliko, da se promovira domače punkrock skupine. Koncertni cikel Riffeater je zasnovan predvsem na domačih in tujih skupinah, ki ga res žgejo, ponavadi so to sludge, stoner, drone, post metal žanri.

Koncertni cikel Earsplitter vodijo naši mlajši člani društva in se z izvajanjem koncertnega cikla sproti učijo o tem ‘poslu’. Cikel ni žanrsko omejen. …

In pa glavni koncertni cikel Dirty Skunks, ki prinaša k nam že večja znana mednarodna imena skupin. Ta je seveda najbolj kompleksen cikel. Z letošnjim letom smo polnopravni dihurčki trije, to je postal dosedanj vodja koncertnega cikla Earsplitter Žan Debelak.  Seveda ne smem pozabiti tudi na vse podporne člane, ki skrbijo za računovodstvo, pravne zadeve, spletno stran, grafične oblike, fotografije, samo izvedbo določenih dogodkov,…

E-Koroška: Zakaj ste se odločili za ime Veseli dihurčki oziroma Dirty Skunks? 

Dirty Skunks: Oboje je bilo kar na hitro izbrano. Dirty Skunks se nama je zdelo simpatično in primerno, saj so takrat skoraj vsi alternativni organizatorji imeli neko žival v logu. Skunk je pač simpatično smrdljivo bitje, s katerim sva se poistovetila. Mislim da tudi dobro predstavlja underground žanre, katere organiziramo.

Naziv društva Veseli dihurčki je nastal v nekaj sekundah. Ko sva registrirala društvo, je bil problem, da je Dirty Skunks angleško ime. Ravno takrat so spremenili zakon, da mora biti pri nas vse v slovenščini. Ker so naju na upravni enoti hoteli zavrniti in ker res nisva hotela čakati še pol leta z registriacijo, sva na licu mesta spremenila na hitro ime v Veseli dihurčki. Upravna enota je ime sprejela in tukaj smo. Ime je morda res malo smešno, ampak v realnosti se je izkazalo za zelo pozitivno, saj vedno privabi nasmeške na upravnih enotah, na policiji, ko se prijavlja dogodke, bankah… kjerkoli znaš dobiti kakega zategnjenega birokrata.

E-Koroška: Koliko koncertov ste do sedaj že organizirali? 

Dirty Skunks: Dejansko sva nehala štet, ampak glede na to, da jih narediva približno 50 na leto (lani, leta 2022 kar 89), bi rekel, da sva jih organizirala že čez 1000.

E-Koroška: Ste usmerjeni samo v heavy metal, hard rock ali tudi v druge zvrsti glasbe? 

Dirty Skunks: Smo sicer etikirani kot izključno metalci, vendar temu ni tako. Na začetku smo delali vse, kar nam je bilo všeč, poleg metala tudi punkrock, hardcore, ska, hiphop,… Recimo za hardcore žanr smo neko obdobje organizirali skoraj vse mednarodne skupine, ki so takrat kaj veljale, a je žal ta scena v celotni Evropi danes malo zamrla. Organizirali smo tudi hiphop zasedbo Onyx, v koprodukciji smo delali Body Count in recimo Pussy Riot. Še vedno organiziramo punk rock koncerte, vendar redko, saj večinoma prepuščamo to organizatorjem festivala Punk Rock Holiday v Tolminu, ki so z leti za ta žanr bolj specializirani. Mi pa smo se z leti predvsem specializirali v metal in rock, vendar je do tega prišlo dokaj spontano.

E-Koroška: Sodelujete tudi pri novem festivalu Tolminator v Tolminu? 

Dirty Skunks: Tako je, zaradi manjše kapacitete festivalskega prostora v Tolminu (sedaj je omejitev na 5000 obiskovalcev), smo se potem, ko se je Metaldays preselil v Velenje, odločili nadaljevati zgodbo v Tolminu. S prej omenjenimi prijatelji, ki organizirajo Punk Rock Holiday, smo dali skupaj glave in prišli do zaključka, da je treba novi festival z nazivom Tolminator izvesti. Metal v Tolminu je tako rekoč tradicija, mnogim bi nam bilo žal, da se ta tradicija tako neslavno konča.

E-Koroška: Delujete predvsem v Ljubljani, ste organizirali kakšen koncert tudi v drugih slovenskih krajih ali morda v kakšni drugi državi? 

Dirty Skunks: Večinoma seveda organiziramo v Ljubljani, saj smo tukaj doma in je produkcijsko vse bolj enostavno. Smo pa že večkrat organizirali koncerte tudi drugje, recimo v Mariboru v MC Pekarni in v Kranju v klubu Trainstation Subart. Enkrat smo celo organizirali koncert Parkway Drive v Zagrebu.

E-Koroška: Heavy metal je zelo specifična glasba, na žalost ta zvrst v Sloveniji v medijih ni tako podprta, kot npr.v Nemčiji in nekaterih drugih evropskih državah. Kaj narediti, da se to spremeni? 

Dirty Skunks: To je res. Se še spomnim iz dni osnovne in srednje šole, koliko je bilo raznih revij, ki so krile rock in metal glasbo, prav tako je bilo več glasbenih oddaj, ki so dajale rocku in metalu prednost. Danes so žal vse te revije izginile, RTV pa je z ukinitvijo oddaje Aritmija ukinil še zadnjo tako oddajo. Kar je po svoje smešno, saj imamo pri nas res dobro obiskane koncerte in festivale s temi žanri, a so nas mediji vseeno pokopali, kot da tega nobeden več ne posluša. Mislim da sta v parih dneh razprodana koncerta Iron Maiden v Stožicah in koncert Rancid v novi dvorani Media Center dober pokazatelj, da temu ni tako. Kaj storiti? Dejansko nimaš kaj dosti narediti, saj so lastniki teh medijev trdno prepričani v svoj prav. Najbolje je iti na koncert, kupiti tam album skupine, ki ti je všeč in namesto radija poslušat rajši ta album.

E-Koroška: Letos vam je uspel veliki met. V Ljubljani bo nastopila legendarna ameriška hard rock skupina Blue Öyster Cult. Kako vam je to uspelo? 

Dirty Skunks: Kakih 8 let nazaj smo prišli v stik z ameriškim agentom, ki zastopa kar nekaj rock in metal legend iz ZDA, ki so zelo redko obiskali Slovenijo. Prek njega smo recimo organizirali Mr Big, Life of Agony, GWAR in Fates Warning. Dokaj kmalu sem opazil, da ima med vsemi zanimivimi skupinami tudi Blue Öyster Cult, na katere imam kar precej lepih spominov, ko smo jih poslušali v srednji šoli. V bistvu ima skupina kar precej zimzelenih klasik, katere še vedno poslušam doma. Sreča v nesreči, da se takratna turneja ni uresničila, saj so se odločili, da bodo nastopali le po Veliki Britaniji. Mini turneja je bila kasneje zaradi pandemije odpovedana.

Skupina Blue Öyster Cult obstaja sedaj že dobrih 50 let, tako da ne igra več veliko koncertov. Lani smo obiskali konferenco International Festival Forum v Londonu, kjer smo spoznali osebno tega Ameriškega agenta in ga nekako prepričali, da bi bilo res super, da Blue Öyster Cult vseeno pridejo vsaj enkrat na območje bivše Jugoslavije v svoji karieri. To se mu je zdela dobra ideja in čez par dni smo že podpisovali pogodbo.

E-Koroška: Kaj pričakujete od tega koncerta? 

Dirty Skunks: Osebno upam, da bo razprodan. Je sicer res, da so Blue Öyster Cult dokaj podcenejeni in marsikdo niti ne ve, da so oni izvajalci pesmi, katere posluša že celo življenje, ampak vseeno mislim, da bo na koncertu veiko tujcev, saj sta napovedana le dva koncerta v celi Evropi leta 2023. Eden pri nas in eden na nekem festivalu v Veliki Britaniji. Vstopnice so se že prodale na vse konce Evrope – okoliške države, Nemčija, Češka, Grčija, predvsem pa je ogromen interes držav bivše Jugoslavije.

Če nam uspe na tem koncerti napolniti dvorano Media Center, bomo verjetno dobili še več ponudb klasičinih rock skupin iz ZDA, kar je super. Veliko je še teh odličnih skupin, katerim so zaradi starosti članov šteti dnevi. Ne smemo pozabit, da so te skupine v bistvu naredile rock revolucijo in vplivale praktično na vse moderne rock skupine, katere danes poslušamo.

E-Koroška: Katere ostale koncerte v letu 2023 boste organizirali? 

Dirty Skunks: Kot prvo bomo imeli 20. in 21. januarja 20. in 21. obletnico obstoja Dirty Skunks v kar petih klubih v Ljubljani. To bo nekaj za videti!  Za ostale koncerte smem na žalost povedati le že najavljene koncerte. Izpostavil bi že seveda prej omenjene Blue Öyster Cult, poleg njih tudi Tarjo (ex Nightwish pevka), ki bo 3. marca v Kino Šiški. Imamo tudi že kar nekaj koncertov napovedanih aprila na Orto festu, kot so japonski heavy metal veterani Loudness, avstrijsko-ruska turbo polka senzacija Russkaja (nekaj za oboževalce Dubioze Kolektiva) in pa švedske melodične death doom metalce Swallow the Sun.

E-Koroška: Imate kakšno sporočilo za bralce portala E-Koroška? 

Dirty Skunks: Dihurčki vam želijo srečno in veselo leto 2023! Pridite kaj na koncerte! Hitreje pridete do nas pa pridete na spodnjih povezavah:

https://www.dirtyskunks.org/ 

https://www.facebook.com/dirtyskunks/ 

https://www.instagram.com/dirtyskunks/