Optimizem v svinčeni dolini

Vzporedno z ugotovitvijo NIJZ, da je veliko otrok v Mežiški dolini še vedno zastrupljenih s svincem, je okoljsko ministrstvo prevzel Jure Leben. Dušan Krebel in Romana Lesjak sta optimistična in verjameta, da bo Leben namenil dodatna sredstva za učinkovito sanacijo.

Na ravenski enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje so 13. septembra predstavili prevalenčno študijo obremenjenosti otrok s svincem v Mežiški dolini. V okviru študije so kri odvzeli 526 otrokom, rezultati pa so daleč od vzpodbudnih. Vrednosti svinca v krvi se gibajo med 8 in 336 mikrogrami na liter krvi, prekomerne vrednosti (več kot 100 mikrogramov na liter krvi) pa so zabeležili pri 30 otrokih, kar znaša slabih šest odstotkov vseh preverjanih. Med preverjanimi triletniki so prekomerne vrednosti zabeležili pri 16 odstotkih. NIJZ ugotavlja, da se zastrupljenost otrok s svincem ne zmanjšuje več.

V istem času, ko je ravenski NIJZ predstavil zaskrbljujoče rezultate študije, pa je ministrski stolček okoljskega ministrstva prevzel Jure Leben. Glede na ignoranco v prejšnjem mandatu s strani okoljske ministrice Irene Majcen in predsednika vlade Mira Cerarja do problematike onesnaženosti Zgornje Mežiške doline, se lahko dolina veseli vsakršnih sprememb na okoljskem ministrstvu. Leben je že na zaslišanju za ministra med drugim izpostavil Zgornjo Mežiško dolino, o kateri Majcnova v štirih letih praktično ni spregovorila.

Prelomna točka sanacije

Leben je po obetavnem zaslišanju prinesel upanje in optimizem v Mežico in Črno na Koroškem. »Po dveh tretjinah časovnice sanacijskega odloka smo prišli do prelomne točke. Potreben je pregled, kaj je potrebno storiti za uspešen zaključek v kratkem času, a s takšno dinamiko sanacija ne bo uspešna,« pravi Krebel in meni, da je za uspeh potrebno dodati finančna sredstva. »Potrebujemo osem milijonov evrov dodatnih sredstev, za katera smo že pred časom zaprosili,« pa pravi Romana Lesjak.

S tem denarjem, ki ga trenutno predvideva odlok, so Mežica, Črna na Koroškem in NIJZ Ravne na Koroškem precej omejeni, težko izpeljejo kakšne konkretne sanacijske ukrepe, pojasnjuje Dušan Krebel. Da je sanacija še manj učinkovita, pa država vsako leto za sanacijski odlok nameni manj sredstev, kot bi jih morala. »Popolna sanacija okolja je iluzorna. Sanirati moramo večja žarišča v urbanih okoljih,« pravi župan Mežice.

“Svinčeni prah se ne konča na javnem.”

»Za zaskrbljujoče rezultate vsebnosti svinca v krvi moramo upoštevati veliko okoliščin, ki so med drugim tudi osebne narave. Svinčeni prah se ne konča na javnem,« pravi Lesjakova. Zasebnih zemljišč občini ne moreta sanirati na svojo pest, potrebno je sodelovanje med vsemi vpletenimi v onesnaženem okolju. Županja Lesjakova je mnenja, da za onesnaženost niso kriva samo stara bremena Rudnika Mežica, pač pa tudi današnje aktivnosti svinčenih podjetij. »Na eni strani želimo imeti zaposlitve, na drugi pa bi napadali podjetja. Potrebno je najti skupno pot, podjetja morajo dosegati takšne okoljske standarde, da ne bodo obremenjevali okolja,« še dodaja Lesjakova.

Tako Dušan Krebel kot Romana Lesjak verjameta, da bo Leben uresničil to, kar je na zaslišanju obljubil. Kot je še povedal Krebel, pa imajo za 16. oktober že napovedan termin za delovni sestanek z ministrom Juretom Lebnom, po katerem bo ministrov odnos do problematike onesnaženosti doline bolj jasen.

JP